Viedenská prokuratúra začala vyšetrovanie vo veci korupčného videa z Ibizy

Viedenská prokuratúra začala v pondelok vyšetrovanie v súvislosti s korupčným videom nahraným na ostrove Ibiza, ktoré spôsobilo v Rakúsku rozpad vládnej koalície. Informovala o tom agentúra APA.

27.05.2019 11:41
Heinz-Christian Strache, rakúsko Foto: ,
Bývalý vicekancelár a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.
debata

Hovorkyňa prokuratúry Nina Busseková uviedla, že „vyšetrovanie bude prebiehať vo viacerých smeroch“. Z taktických dôvodov však odmietla spresniť akékoľvek ďalšie informácie.

Na nahrávke tajne zhotovenej v roku 2017 na ostrove Ibiza, ktorú zverejnili nemecké médiá, diskutuje bývalý vicekancelár a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo vtedajších rakúskych voľbách.

Strache podal minulý piatok na viedenského právnika, rakúskeho pseudodetektíva a ženu rusko-lotyšského pôvodu vydávajúcu sa za príbuznú ruského oligarchu na videu trestné oznámenie.

Šéfka opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová vyhlásila, že členovia SPÖ jednohlasne podporia pondelňajšie hlasovanie o vyslovení nedôvery Kurzovej vláde, ktoré SPÖ iniciovala. Úmysel hlasovať za tento návrh avizovala aj krajne pravicová (FPÖ).

Na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu poslanci už odhlasovali, že novým šéfom poslaneckého klubu populistickej FPÖ bude bývalý minister vnútra Herbert Kickl, píše denník Der Kurier.


VIDEO: Andor Šándor, bezpečnostný analytik pre TV Pravda uvažuje, prečo a kto stojí za nahrávkou rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Pozrite si, ako sa politik dohadoval o úplatkoch so ženou, ktorá sa tvárila, že je neter ruského oligarchu.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Ibiza #Heinz-Christian Strache #rakúska vládna kríza