Kurz vyhral voľby, odvolali ho z čela vlády

Zažil jasné víťazstvo, po ktorom ho rýchlo potopili. Sebastian Kurz, pod ktorého vedením rakúski ľudovci (ÖVP) zaznamenali historický úspech vo voľbách do europarlamentu, prišiel o funkciu kancelára. V nedeľu ich kandidáti získali takmer 35 percent hlasov, v pondelok vo Viedni väčšina členov parlamentu odvolala ich straníckeho šéfa z čela vlády.

27.05.2019 16:20 , aktualizované: 20:57
EU-ELECTION/AUSTRIA-KURZ Foto: ,
Sebastian Kurz s priateľkou Susannou Thierovou prichádzajú odovzdať svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu. Snímka z Viedne je z nedele. V pondelok 32-ročný kancelár zažil očakávané politické zemetrasenie v rakúskom parlamente.
debata (34)

Výsledok v snemovni v neprospech Kurza sa vopred očakával. Za návrh vysloviť mu nedôveru, s ktorým prišli opoziční sociálni demokrati, sa postavili aj poslanci Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorej Kurz nedávno vypovedal koaličnú dohodu. Avizovali to už pred samotným hlasovaním. Počty jasne vyznievali proti Kurzovi – v 183-člennej snemovni sociálna demokracia a slobodní dokážu dať dokopy 103 hlasov.

Vládna kríza v radoch ÖVP a FPÖ vznikla po zverejnení škandalóznej videonahrávky s dvoma lídrami slobodných (po prevalení aféry sa vzdali svojich funkcií). Škandál odštartoval nemecký denník Süddeutsche Zeitung a časopis Der Spiegel. Publikovali tajne nakrútené video z roku 2017, na ktorom šéf FPÖ a neskorší vicekancelár Heinz-Christian Strache pred parlamentnými voľbami hovorí vo vile na Ibize so ženou vydávajúcou sa za príbuznú ruského oligarchu. Rozprávali sa o možno nezákonnom financovaní Stracheho strany a prideľovaní štátnych zákaziek výmenou za predvolebnú pomoc. Prípad vyšetruje rakúska prokuratúra.

Kurz pred hlasovaním o návrhu vysloviť mu nedôveru zdôrazňoval, že ak sa to stane, bude to hlúpe, nezodpovedné rozhodnutie. Poukázal na to, že v tom nevidí zmysel, pretože už po letných prázdninách sa uskutočnia predčasné voľby. „Politické strany sa zapojili do pomstychtivej hry. Ale na konci dňa rozhodnú voliči, konkrétne v septembri,“ vyhlásil Kurz počas rozpravy na parlamentnej pôde.

Po očakávanom výsledku privedie krajinu k predčasným voľbám zrejme apolitický odborník na čele vlády. Mimochodom, pád Kurza znamená historický moment v povojnovom Rakúsku. Od roku 1945 parlament hlasoval o odvolaní vlády alebo jednotlivých ministrov už v 185 v prípadoch, ale návrh nikdy nezískal dostatočnú podporu. Kurz sa tak v tomto smere zapíše do dejín ako prvý porazený.

Napriek tomu, že sa pred poslancami dôrazne bránil, aby sa udržal v kresle spolkového kancelára, vopred tušil, že to nebude mať význam. V nedeľu večer totiž povedal, že počíta s vyslovením nedôvery. Vrásky si však z toho vôbec nerobí: „Vydržíme nielen dážď, ale aj všetko, čo príde,“ upozornil Kurz.

Zjavne žije v eufórii z hlasovania do Európskeho parlamentu. Jeho ľudovci dostali o päť percent viac hlasov v porovnaní s rokom 2014 (najviac doteraz). Kurz prízvukuje, že sa cíti veľmi posilnený výsledkom ÖVP v eurovoľbách.

Kurz len niekoľko hodín po svojom odvolaní usporiadal predvolebnú akciu

Sebastian Kurz zorganizoval v pondelok predvolebné zhromaždenie necelé tri hodiny po tom, čo mu parlament v hlasovaní vyjadril nedôveru a zbavil ho tým úradu kancelára.

„Stále som tu,“ povedal Kurz davu fanúšikov a predstaviteľov Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorých pozvážali do Viedne autobusmi, aby sa zúčastnili na dobre pripravenej akcii.

Kurz na zhromaždení kriticky vyhlásil, že krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a ľavicové strany SPÖ a Jetzt, ktoré hlasovali proti nemu, nemajú čo ponúknuť – okrem túžby zbaviť sa ho.

„Nemôžu zastaviť zmenu, ktorú sme pred dvoma rokmi začali,“ dodal Kurz za nadšených výkrikov svojich podporovateľov.

Kurz povedal, že „nakoniec rozhodnú ľudia v septembri a to ma teší“.


VIDEO: Andor Šándor, bezpečnostný analytik pre TV Pravda uvažuje, prečo a kto stojí za nahrávkou rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Pozrite si, ako sa politik dohadoval o úplatkoch so ženou, ktorá sa tvárila, že je neter ruského oligarchu.

Video

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #eurovoľby 2019 #rakúska vládna kríza