Najvplyvnejší rumunský politik nastúpil na výkon trestu do väzenia

Predseda rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany (Partidul Social Democrat - PSD) Liviu Dragnea nastúpil v pondelok do väzenia. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako tamojší najvyšší súd zamietol jeho odvolanie voči odsúdeniu za korupciu. S odvolaním sa na rumunské médiá o tom informovala agentúra AFP.

27.05.2019 17:30
Rumunsko / Liviu Dragnea / väzenie / Foto: ,
Jeden z protestujúcich drží v rukách putá pred lídrom rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany Liviu Dragneaom, ktorý v pondelok nastúpil na výkon trestu do väzenia.
debata (4)

Dragneu (56) priviezli v policajnom vozidle do väznice Rahova na predmestí Bukurešti. Rumunská televízia to odvysielala v živom prenose priamo z miesta pred väznicou.

Predsedu PSD odsúdili vlani v júni na tri a pol roka väzenia za podnecovanie na zneužitie právomocí úradu verejného činiteľa. Proti rozsudku sa odvolal.

Najvyšší súd jeho odvolanie v tomto prípade v pondelok zamietol a „odobril rozhodnutie z nižšej inštancie“. Dragnea dostal lehotu 24 hodín na to, aby sa nahlásil polícii a nastúpil do výkonu trestu.

Dragnea je najvplyvnejším politikom krajiny, avšak pre usvedčenie z podvodu, ktorého sa mal dopustiť ešte v súvislosti s referendom z roku 2012, sa v súlade s platnou rumunskou legislatívou nemôže stať premiérom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #väzenie #Liviu Dragnea