Rusko obvinilo Kosovo zo stupňovania etnického napätia

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v utorok Kosovo zo stupňovania etnického napätia so Srbskom po tom, ako kosovská polícia vstúpila do prevažne Srbmi obývanej časti Kosova. Informovala o tom agentúra AP.

28.05.2019 10:12 , aktualizované: 14:54
debata (71)

Kosovo „vyprovokovalo“ Srbsko tým, že do Srbmi obývaných oblastí tejto bývalej srbskej provincie vyslalo svoje policajné jednotky, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa moskovskej diplomacie Marija Zacharovová. Dodala, že „cieľom je vyvolať strach u nealbánskeho obyvateľstva“ a „tieto oblasti násilím ovládnuť“.

Incident podľa nej zničil pokrok, ktorý sa v zmierení medzi Srbskom a Kosovom už dosiahol.

Rusko zároveň vyzvalo kosovské úrady o okamžité prepustenie ruského spolupracovníka OSN, zadržaného a zraneného počas operácie kosovskej polície na severe krajiny.

Ruský veľvyslanec v Belehrade Alexandr Čepurin v utorok na Twitteri napísal, že zadržaný občan Ruska je spolupracovníkom Misie OSN v Kosove (UNMIK). Moskvu podľa neho „táto provokácia pobúrila“.

Dodáva, že Rusko „žiada okamžité prepustenie ruského (občana) a vyvodenie zodpovednosti voči všetkým, ktorí sú zodpovední za tento incident“.

Kosovský prezident Hashim Thaci odsúdil „populistické“ vyhrážky Srbska, ktoré uviedlo do pohotovosti svoje ozbrojené zložky. Medzi zatknutými podozrivými počas zásahu v severnom Kosove sú podľa neho „Albánci, Srbi, Bosniaci a aj jeden Rus“. Ten podľa Thaciho slov chcel „pod diplomatickým rúškom“ zabrániť policajnej operácii.

Ruský diplomat z misie OSN v Kosove je už na slobode

Ruský diplomat Michail Krasnoščekov, jeden z dvoch členov Misie OSN v Kosove (UNMIK), ktorých tam v utorok zadržala polícia, je už na slobode. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie UNMIK.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na srbské médiá, kosovskí policajti oboch členov UNMIK zbili. Podľa agentúry AP ich museli v dôsledku zranení hospitalizovať.

Kosovský prezident aj jednotky KFOR vyzvali na zachovanie pokoja v Kosove

Kosovský prezident Hashim Thaci vyzval v utorok srbskú menšinu, ktorá žije v severnej časti Kosova, na zachovanie pokoja. Zároveň ju požiadal, aby podporila boj polície s organizovaným zločinom, ktorý podľa jeho slov urýchli integračný proces krajiny do západných štruktúr. Informovala o tom agentúra AP.

Na zachovanie pokoja vyzvala všetkých obyvateľov aj mierová misia pod vedením NATO v Kosove (KFOR). Dodala, že policajnú operáciu v severnom Kosove pozorne sleduje.

Špeciálne jednotky kosovskej polície podnikli v utorok ráno v okolí etnicky rozdeleného mesta Mitrovica ležiaceho na severe Kosova operáciu zameranú proti „organizovanému zločinu“. Pri zásahu utrpeli zranenia dvaja policajti. Na mieste podľa srbských médií zadržali 13 ľudí a došlo aj k streľbe.

Srbi sú v bojovej pohotovosti

Srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil v tejto súvislosti pre jednotky rozmiestnené pri hraniciach s Kosovom plnú bojovú pohotovosť.

Kosovský prezident Hashim Thaci na Facebooku napísal, že policajná operácia nie je zameraná na etnickú príslušnosť. „Každý, kto je zapletený do nezákonných aktivít, pôjde za mreže,“ uviedol na Facebooku.

Kosovo zásah potvrdilo, údajne bol namierený proti organizovanému zločinu

Kosovský premiér Ramush Haradinaj policajný zásah potvrdil na Twitteri s tým, že v severnom Kosove prebieha „operácia proti pašeráckemu a organizovanému zločinu“. „Táto operácia je proti organizovanému zločinu a zameriava sa aj na políciu a colníkov,“ priblížil Haradinaj a tiež vyzval na zachovanie pokoja.

Haradinaj zároveň požiadal Belehrad, aby „nepodkopával naše snahy o boj (so zločinom)“.

Podľa vyhlásenia kosovskej polície je utorňajšia operácia výsledkom niekoľko mesiacov trvajúceho vyšetrovania zločineckých skupín podieľajúcich sa na pašovaní, zneužívaní moci, úplatkárstve a ilegálnom obchode.

Kosovskí policajti sa stretli s odporom miestneho obyvateľstva v mestečku Zubin Potok, kde zatýkali šéfa miestnej polície, etnického Srba. Zranení policajti nie sú v ohrození života. Medzi zatknutými je niekoľko policajtov a občanov, uviedla bez uvedenia počtu zadržaných kosovská polícia.

Srbská vláda v súvislosti s operáciou kosovskej polície v prevažne Srbmi obývanom severnom Kosove zvolala zasadnutie národnej bezpečnostnej rady. Jeho členmi sú najvyšší predstavitelia armády a polície a predstaviteli­a vlády.

Srbsko varovalo pred vojenským zásahom

Srbská štátna televízia RTS uviedla, že zaznamenala pohyb srbských jednotiek smerom ku Kosovu. Vučič podľa RTS varoval Európsku úniu, že pokiaľ Priština nestiahne špeciálnu políciu zo severného Kosova, Srbsko zasiahne.

Vučič ešte v priebehu utorka vystúpil v parlamente, kde informoval, že počas zásahu bolo zatknutých 23 osôb srbskej a bosnianskej národnosti. Kosovské špeciálne sily vyslali na sever Kosova 73 vozidiel. Zároveň varoval, že v prípade závažného ohrozenia poriadku a života Srbov v Kosove ich ochráni srbská armáda.

Cieľom razie kosovskej polície bolo podľa riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča zastrašiť a vyhnať Srbov z Kosova a predstavuje „nielen hrozbu pre stabilitu, ale aj najpriamejšiu hrozbu pre mier“.

„Ak sa to okamžite nezastaví, niet pochýb o tom, že Srbsko bude reagovať už počas (tohto) dňa,“ varoval Djurič.

Kosovo, obývané prevažne etnickými Albáncami, po jednostrannom vyhlásení svojej nezávislosti od Srbska v roku 2008 získalo podporu Spojených štátov a väčšiny členských krajín Európskej únie. Srbsko ani jeho spojenci Rusko a Čína však suverenitu Kosova neuznali.

Kontrolu nad Kosovom stratilo Srbsko po vojenskej intervencii aliancie NATO v roku 1999.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo