Greta Thunbergová obvinila politikov z pretvárky pri boji proti klimatickým zmenám

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová v utorok vo Viedni ostro kritizovala svetových politikov. Kritika zo strany 16-ročnej Švédky, ktorá minulý rok v auguste založila tradíciu pravidelných študentských pochodov za klímu, neobišla ani politikov, ktorí chcú proti klimatickým zmenám bojovať. Minimálne časť z nich sa totiž podľa Thunbergovej iba pretvaruje.

28.05.2019 23:04
Greta Thunbergová / klíma / Foto: ,
Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová počas prejavu na rakúskom svetovom summite R20 vo Viedni, 28. mája 2019.
debata (37)

„Politici v jednej sekunde povedia, že klimatické zmeny sú veľmi dôležité, že je to tá najdôležitejšia téma a oni urobia všetko pre to, aby ich zastavili. Ale hneď v ďalšej sekunde chcú rozširovať letiská, budovať nové uhoľné elektrárne a cesty, a vzápätí nasadnú na súkromné lietadlo, ktoré ich odvezie na rokovanie na opačnej strane planéty,“ vyhlásila Thunbergová na konferencii vo Viedni.

Švédskej aktivistke, ktorá sa stala ikonou celosvetového ekologického hnutia, sa nepáči ani postoj politikov a lídrov biznisu, ktorí klimatické zmeny vnímajú „primárne ako možnosť na vytváranie nových zelených pracovných miest, nových podnikov a zeleného ekonomického rastu“.

„Toto je predovšetkým krízová situácia, a to nie hocijaká krízová situácia. Je to najväčšia kríza, akej ľudstvo kedy čelilo. Nie je to niečo, pri čom stačí, že to ‚lajkujete‘ na Facebooku,“ povedala Thunbergová vo Viedni.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #Greta Thunbergová