Novým lotyšským prezidentom bude sudca a právnik Egils Levits

Lotyšský parlament zvolil za nového prezidenta tejto pobaltskej krajiny Egilsa Levitsa, ktorý bol doteraz sudcom Súdneho dvora Európskej únie. Získal podľa serveru Delfi 61 hlasov od 93 prítomných poslancov. Nová hlava štátu v prejave sľúbila, že bude prezidentom všetkých občanov, bez ohľadu na ich národnosť a vieru.

29.05.2019 13:22
Lotyšsko, prezident Foto: ,
Novozvolený lotyšský prezident Egils Levits.
debata

Šesťdesiattriročný právnik, vyštudovaný v Nemecku, mal podporu stredopravej vládnej koalície, ktorá v snemovni disponuje 55 hlasmi zo 100, poznamenala agentúra AFP.

Levits sa uchádzal o najvyššiu funkciu už v rokoch 2007, 2011 a 2015, keď prehral s vtedajším ministrom obrany Raimonds Véjonisom. Doterajší prezident znovu nekandidoval.

Prezident v Lotyšsku vykonáva skôr reprezentačnú funkciu, výkonná moc plne prislúcha vláde. Levits sa najvyššieho úradu ujme 8. júla.

Levits mal v tajnom hlasovaní dvoch súperov. Skupina opozičných poslancov za kandidáta na prezidenta vybrala ombudsmana Jurisa Jansonsa (43), ktorý dostal podľa Delfi len osem hlasov. Populistickí protisystémoví politici podľa AFP vyslali do súboja poslanca Didzisa Smitsa (44). Získal hlasy od 24 zákonodarcov.

Všetci traja kandidáti vopred vylučovali akúkoľvek spoluprácu s Ruskom, ktoré vyvoláva v Pobaltí obavy od ruskej anexie ukrajinského Krymu na jar 2014, poznamenala AFP.

Levits a jeho rodičia, protisovietski disidenti židovského pôvodu, sa v roku 1972 smeli vysťahovať zo Sovietskeho zväzu do Izraela. Usadili sa však v Nemecku, kde Levits vyštudoval právo a politológiu. Po návrate do vlasti sa podieľal na vypracovaní deklarácie nezávislosti v roku 1990.

Následne sa stal poslancom, ministrom spravodlivosti a veľvyslancom v Maďarsku, Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. V roku 1995 bol vymenovaný za sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, sudcom Súdneho dvora EÚ bol od roku 2004.

Tým, ktorí mu vyčítali, že je Lotyšom žijúcim v zahraničí, zodpovedal, že všetok voľný čas trávi so svojou rodinou vo vlasti, ďaleko od Luxemburgu. „Rád sa prechádzam po vidieku, stretávam obyčajných ľudí. Som si istý, že poznám Lotyšsko dôkladnejšie a osobnejšie ako väčšina politikov žijúcich v Rige,“ povedal lotyšskému rozhlasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Egils Levits