Zelenskyj si za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty vybral Brusel

Cieľom prvej zahraničnej návštevy nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude Brusel, kde 4. a 5. júna zavíta do sídiel Európskej únie a NATO. Podľa agentúry Ukrinform o tom v stredu informovala tlačovej službe prezidenta.

29.05.2019 14:31
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (9)

V jej vyhlásení sa uvádza, že Zelenskyj sa v Bruseli plánuje stretnúť s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ako aj ďalšími predstaviteľmi európskych a euroatlantických štruktúr.

Počas týchto stretnutí chce Zelenskyj s najvyššími predstaviteľmi EÚ a NATO diskutovať o ďalších kľúčových reformách na Ukrajine a o spôsoboch, ako zintenzívniť medzinárodné snahy zamerané na ukončenie vojnového konfliktu na východe Ukrajiny.

Minulý týždeň Zelenskyj vo svojom inauguračnom prejave vyhlásil, že jeho prioritou je vyriešenie ozbrojeného konfliktu v Donbase.

Boje v dvoch najvýchodnejších regiónoch Ukrajiny v blízkosti jej hraníc s Ruskom si za uplynulých päť rokov vyžiadali viac ako 13-tisíc obetí na životoch, mnoho zranených i utečencov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj