Reportéri bez hraníc kritizujú návrh umožňujúci nemeckým tajným službám online sledovanie médií

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) kritizuje plány nemeckého ministerstva vnútra, ktoré by tajným službám umožnili digitálne sledovanie médií. Informoval o tom v stredu denník Die Welt.

29.05.2019 16:28
debata

Návrh by mal nemeckým vnútroštátnym i zahraničným tajným službám umožniť hackovať servery, počítače a smartfóny – čo by sa týkalo i novinárov zamestnaných vo vydavateľských domoch či rozhlasových a televíznych staniciach, ako i novinárov v slobodnom povolaní.

Online sledovaním napríklad pomocou trójskych koní by bolo možné získavať všetky informácie uložené na harddisku počítača. V prípade novinárov by tak bolo možné dostať sa k uloženým dokumentom, rozhovorom či výsledkom vyhľadávania na internete.

Tieto kroky by viedli k porušovaniu jednej zo základných slobôd tlače v Nemecku, ktorou je redakčné tajomstvo.

„Zrušením redakčného tajomstva by ľudia pracujúci v médiách a ich zdroje stratili základný predpoklad na dôveryhodnú spoluprácu,“ povedal šéf RSF Nemecko Christian Mihr.

Na základe nových pravidiel by tajné služby mohli sami rozhodovať o tom, či sú získavané informácie dôležitejšie ako porušenie slobody tlače.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sledovanie médií #Reportéri bez hraníc