Šéf americkej rozviedky obvinil Rusko, že vykonáva jadrové testy

Šéf americkej vojenskej rozviedky dnes obvinil Rusko, že zrejme vykonáva obmedzené jadrové testy v rozpore s medzinárodnou zmluvou. Riaditeľ armádnej spravodajskej služby DIA Robert Ashley na konferencii vo Washingtone povedal, že Moskva možno nedodržiava absolútny zákaz jadrových skúšok, ku ktorému sa ratifikáciou príslušnej zmluvy zaviazala v roku 2000.

29.05.2019 17:21
debata (40)

Ashley odkazoval na zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) vypracovanú v 90. rokoch minulého storočia. Do platnosti dohoda nevstúpila, pretože ju neratifikovalo osem štátov, ktoré oficiálne vlastnia jadrové zbrane. India, Pakistan a KĽDR dohodu ani nepodpísali, Spojené štáty sú jednou z piatich krajín, ktoré ju podpísali, ale neratifikovali. Rusko zmluvu ratifikovalo pred devätnástimi rokmi.

Podľa generála Ashleyho americká vojenská rozviedka súdi, že „Rusko zrejme nedodržiava moratórium na jadrové testy,“ ako to zmluva CTBT ukladá. Ide podľa neho o skúšky nízkeho kalibru, ktoré však porušujú „nulový štandard“ uvedený v zmluve, ktorý pripúšťa len počítačovú simuláciu. Rusko na výroky šéfa rozviedky DIA doteraz nereagovalo.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrová dohoda