Robert Mueller verejne prehovoril o vyšetrovaní ruského zasahovania do volieb v USA

Zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller, ktorý riadil vyšetrovanie ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016, dnes prelomil dvojročné mlčanie a prvýkrát verejne prehovoril o výsledkoch svojho vyšetrovania. Američanom prostredníctvom médií odkázal, že zasahovanie do volieb "si zaslúži pozornosť každého občana USA".

29.05.2019 18:45 , aktualizované: 21:50
Robert Mueller / vyšetrovanie / USA / Foto: ,
Zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller hovorí o výsledkoch vyšetrovania možného ruského zasahovania do volieb v USA. Washington, 29. máj 2019.
debata (20)

Bývalý šéf FBI v krátkom vyhlásení oznámil, že vyšetrovanie ruského vplyvu ukončil a odchádza z ministerstva spravodlivosti „do súkromia“.

Záverečná správa, ktorú o pátraní svojho tímu vydal, podľa neho hovorí sama za seba. Dokument, ktorý má takmer 450 strán, označil za svoj „závet“, ďalšie vyjadrenia od neho vraj nemožno očakávať. Pokiaľ bude predvolaný pred Kongres na vypočutie, nepovie nič, čo by v správe nebolo obsiahnuté.

Muellerova správa potvrdila ruské zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Jej autor ale nenašiel dostatok dôkazov, aby v nej odporučil obviniť prezidenta Donalda Trumpa, že vyšetrovanie o ruskom vplyve maril. Mueller však v dokumente výslovne uviedol, že podozrenie prezidenta zo spáchania tohto činu nezbavuje.

Dnes Mueller poznamenal, že by bolo „nefér“ obviniť niekoho z trestného činu, keď o vine súd nemôže rozhodnúť. Odvolal sa na názor právnikov ministerstva spravodlivosti USA, že prezidenta vo funkcii nemožno zažalovať. Názor nezávislých expertov ale nie je tak jednoznačný. Mueller verejne prehovoril prvýkrát od mája 2017, kedy bol vedením vyšetrovania poverený.

Právny výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu ho nedávno vyzval, aby sa dostavil na vypočutie o svojej záverečnej správe a o údajných sporoch s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom kvôli jej obsahu. Či a prípadne kedy by sa vypočutie malo uskutočniť, nie je známe.

Z dnešného Muellerova vyjadrenia vyplynulo, že sa do Kongresu nechystá. Minister Barr v marci po preštudovaní správy vyhlásil, že Trump sa marenia vyšetrovania nedopustil, čo potvrdil aj jeho námestník Rod Rosenstein, ktorý Muellerovo vyšetrovanie dozoroval.

Mueller sa podľa amerických médií neskôr Barrovi súkromne sťažoval, že štvorstránkový výťah zo záverečnej správy, ktorý minister zostavil, nevystihoval dostatočne závery vyšetrovateľov. Minister, ktorý je zároveň generálnym prokurátorom, označil Muellerove sťažnosti za „podráždené“.

Demokrati vyzvali na spustenie procesu impeachmentu Trumpa

Niektorí uchádzači o prezidentskú kandidatúru amerických demokratov vyzvali na začatie odvolávania prezidenta Donalda Trumpa z úradu (tzv. impeachment).

Urobili tak po stredajších vyjadreniach bývalého riaditeľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Roberta Muellera, ktorý vyšetroval údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016. Informovala o tom agentúra DPA.

„Stanovisko Roberta Muellera to ujasnilo: Kongres má právnu a morálnu povinnosť začať ihneď proces impeachmentu,“ uviedol vo vyhlásení senátor Corey Booker.

Demokratická senátorka Kamala Harrisová, členka senátneho výboru pre justíciu, uviedla, že teraz je „na Kongrese vyvodiť voči prezidentovi zodpovednosť“ za jeho činy. „Musíme začať proces impeachmentu. Je to naša ústavná povinnosť,“ dodala Harrisová na Twitteri.

Joe Biden, bývalý americký viceprezident a súčasný favorit na prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre voľby v roku 2020, sa k Muellerovmu vyhláseniu zatiaľ nevyjadril.

V stredu vyzvali na začatie impeachmentu prezidenta Trumpa aj ďalší poprední uchádzači o prezidentskú kandidatúru demokratov vrátane senátorky Elizabeth Warrenovej, starostu v štáte Indiana Petea Buttigiega a bývalého kongresmana Beta O'Rourkeho.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #vyšetrovateľ Robert Mueller