Život v Argentíne narušil 24-hodinový generálny štrajk

Rozsiahle problémy hlásili v stredu z Argentíny v súvislosti s 24-hodinovým generálnym štrajkom, ktorý usporiadali tamojší odborári proti zamestnaneckej politike prezidenta Mauricia Macriho. Viaceré hlavné cesty vedúce do hlavného mesta Buenos Aires boli niekoľko hodín blokované, zatiaľ čo národný letecký dopravca Aerolíneas Argentinas musel zrušiť 330 letov a pozastavená bola i premávka iných prostriedkov verejnej dopravy, informovala tlačová agentúra DPA.

29.05.2019 21:36
Argentína / Buenos Aires / štrajk / Foto: ,
Demonštrant bubnuje počas generálneho štrajku v Buenos Aires 29. mája 2019. Generálny štrajk v Argentíne vyhlásili odborári na protest proti zamestnaneckej politike prezidenta Mauricia Macriho.
debata

Nátlakovú akciu ohlásila argentínska Všeobecná konfederácia práce (Confederación General del Trabajo de la República Argentina – CGT), a to v súvislosti s vládnymi úspornými opatreniami, ako aj trvale vysokou infláciou, poklesom priemyselnej výroby, rastúcimi cenami služieb a vysokou nezamestnanosťou.

Išlo už o piaty generálny štrajk v Argentíne, odkedy sa Macri v roku 2015 ujal funkcie.

Odborový predák Hugo Moyano zhodnotil tento štrajk ako „veľmi účinný“. Podľa jeho slov sa doňho zapojilo mnoho ľudí v celej krajine.

Ministerka bezpečnosti Patricia Bullrichová zase označila postup odborárov za nedemokratický a posťažovala sa, že štrajkujúci bránili zamestnancom niektorých supermarketov a čerpacích staníc v nástupe do práce. Vláda odhadla škody spôsobené štrajkom na 40,5 miliardy pesos (817 miliónov eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #generálny štrajk #Mauricio Macri