Poľský drogový boss si vraj objednal vraždu ministra spravodlivosti

Poľský obchodník so syntetickými drogami, ktorý sa v súčasnosti skrýva, si údajne objednal vraždu ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra. Informuje o tom denník Rzeczpospolita. Považoval ho za prekážku vo svojom nelegálnom podnikaní. Prípad vyšetruje oddelenie pre organizovaný zločin a korupciu prokuratúry vo Vroclavi, ktoré požiadalo súd o vydanie európskeho zatykača na obchodníka s drogami Jana Krzysztofa S.

30.05.2019 10:58
debata (3)

„Vedieme vyšetrovanie týkajúce sa navádzania k vražde ministra spravodlivosti,“ potvrdil denníku Rzeczpospolita Robert Tomankiewicz z dolnosliezskej prokuratúry. Viac informácií k prípadu odmietol zverejniť.

Jan Krzysztof S. bol pre obchodovanie so syntetickými drogami zatknutý vlani v Holandsku, bol ale prepustený a potom zmizol.

Vec vraj vyšla najavo náhodou potom, čo varšavská polícia vlani v júni rozbila organizovaný gang obchodujúci so syntetickými drogami, v ktorom pôsobil aj Jan S. On zatknutiu unikol, pretože už vtedy zrejme bol v Holandsku, kde chcel zriadiť výrobňu syntetických látok. V rukách polície ale skončil „chemik“ skupiny, ktorý vypovedal, že Jan S. mu za vraždu ministra Ziobra ponúkol 100-tisíc zlotých (23-tisíc eur) – najskôr zálohu a potom zvyšok sumy. Drogový boss chcel údajne skoncovať s Ziobrom preto, že sľúbil, že sprísni protidrogové zákony tak, aby justícia k obchodníkom s novými syntetickými drogami pristupovala rovnako ako k dílerom „tradičných“ omamných látok.

„Chemik“ skupiny zákazku na vraždu Ziobra dostal vraj vďaka svojim znalostiam látok, ktoré sa dajú použiť na výrobu výbušnín, alebo môžu človeka zabiť. Jan S. mu na jeseň 2018 dal inštrukcie cez internet v šifrovanej komunikácii a podľa podkladov súdu navrhoval, aby na vraždu Ziobra použil „výbušný materiál, látku spôsobujúcu zástavu krvného obehu, jed, rádioaktívny prvok alebo mu spôsobil smrteľné poranenia“. Táto inštrukcia sa netýkala len Ziobra, ale aj jedného z prokurátorov. Jan S. v snahe zničiť dôkazy komunikácie s „chemikom“ ihneď mazal, avšak adresát si ju vyfotografoval mobilným telefónom ešte skôr, než z internetu zmizla. Jeho pravdovravnosť potvrdil detektor lži.

U Jána S. si syntetické drogy, na ktorých výrobu sú zneužívané legálne lieky alebo voľne dostupné chemické látky, nakúpilo podľa poľských vyšetrovateľov takmer 16-tisíc ľudí. Bol medzi nimi aj 16-ročný mladík, ktorý v roku 2017 po užití jedného prostriedku zomrel. Panuje podozrenie, že drogami od Jana S. sa ťažko priotrávilo tiež desaťročné dieťa a 15-ročný chlapec.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #obchodníci s drogami