Dočasnou rakúskou kancelárkou bude Brigitte Bierleinová

Predsedníčka rakúskeho ústavného súdu Brigitte Bierleinová bude vymenovaná za dočasnú kancelárku. Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen to oznámil vo štvrtok vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra APA.

30.05.2019 15:45 , aktualizované: 16:50
Rakúsko, kancelárka, Brigitte Bierleinová Foto:
Prechodnú rakúsku vládu povedie doterajšia šéfka ústavného súdu Brigitte Bierleinová.
debata (2)

Bierleinová nahradí odvolaného kancelára Sebastiana Kurza, ktorého pravicovú vládu zasiahla tento mesiac vážna kríza po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu. Jej úlohou bude zostaviť prechodný vládny kabinet, riadiaci krajinu do predčasných parlamentných volieb naplánovaných na september. Na osobe dočasnej kancelárky sa prezident dohodol s predstaviteľmi parlamentných strán.

Bierleinová (69) pôsobila na čele ústavného súdu od roku 2018. Podľa údajov APA jej pripisujú dobré vzťahy s Kurzovou konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), ako aj s pravicovo-populistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorá po škandále okolo spomínaného videozáznamu ukončila spoločné vládnutie s ľudovcami. Členkou ani jednej z týchto strán však nie je.

Úrad spolkového kancelára prevezme Bierleinová ako prvá žena v dejinách Rakúskej republiky.

Kurzovej vláde vyslovil v pondelok parlament nedôveru, na čo ju prezident o deň neskôr odvolal. Členov tohto kabinetu, už bez účasti FPÖ, však poveril vykonávaním svojich funkcií až do vymenovania novej prechodnej vlády. Kurzovu úlohu dočasne prevzal minister financií Hartwig Löger.

Bierleinová oznámila vo štvrtok počas spoločného vystúpenia s Van der Bellenom mená viacerých navrhovaných členov svojho kabinetu. Funkciu vicekancelára a ministra spravodlivosti by mal podľa nej zastávať bývalý predseda najvyššieho správneho súdu Clemens Jabloner. Za ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí zase navrhuje Alexandra Schallenberga, súčasného vedúceho „európskeho“ odboru na úrade vlády a blízkeho spolupracovníka doterajšieho kancelára Kurza.

Osoby navrhované na obsadenie ďalších ministerských kresiel chce Bierleinová oznámiť v najbližších dňoch. Budúca kancelárka zároveň potvrdila, že sa vzdáva predsedníckeho postu na ústavnom súde.

Strana ÖVP minulý víkend v Rakúsku zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu a verí, že Kurz (32) sa môže stať opäť kancelárom. Podľa stredajšieho oznámenia bol preto Kurz oficiálne nominovaný za lídra kandidátky ÖVP do septembrových parlamentných volieb.

Vládnu kríza v Rakúsku vyvolal kompromitujúci videozáznam, nakrútený v roku 2017 tajne na ostrove Ibiza, kde dnes už bývalý predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu vo voľbách.


VIDEO: Andor Šándor, bezpečnostný analytik pre TV Pravda uvažuje, prečo a kto stojí za nahrávkou rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Pozrite si, ako sa politik dohadoval o úplatkoch so ženou, ktorá sa tvárila, že je neter ruského oligarchu.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakúska vládna kríza