Teherán sa ohradil voči summitom organizovaným Saudskou Arábiou

Irán obvinil v piatok Saudskú Arábiu z "rozosievania nezhôd" v regióne v záujme získania výhod pre Izrael po tom, ako saudskoarabské kráľovstvo zorganizovalo vo štvrtok dve stretnutia lídrov arabských krajín s cieľom zabezpečiť podporu proti islamskej republike.

31.05.2019 06:29 , aktualizované: 13:26
muhammad bin salmán Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán
debata (13)

Saudská Arábia podľa slov hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbása Músavího pokračuje v zasievaní nezhôd medzi islamské krajiny v regióne. „Chápeme snahy Saudskej Arábie o získanie susedných a arabských krajín proti Iránu ako pokračovanie zbytočných pokusov Ameriky a sionistického režimu,“ povedal Músaví.

Saudskoarabský kráľ Salmán označil údajné útoky Iránu za zločiny

Dva mimoriadne summity zamerané na riešenie napätia s Iránom po nedávnych útokoch v oblasti Perzského zálivu, z ktorých je obviňovaný Teherán, sa začali vo štvrtok neskoro večer v Saudskej Arábii.

Prvým zasadaním bola schôdza Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC), do ktorej patria Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE), informovala tlačová agentúra DPA.

„Naše kráľovstvo vždy podávalo mierovú ruku,“ vyhlásil saudskoarabský kráľ Salmán počas otváracieho príhovoru na summite v posvätnom meste Mekka.

Panovník označil nedávne údajné akcie Iránu v danom regióne za „neslýchané porušenie medzinárodných dohovorov“ a vyzval svetové spoločenstvo, aby zastavilo ďalšie podobné činy. Salmán zároveň obvinil Irán z podpory teroristických aktivít v zmienenom regióne a ohrozovania medzinárodnej moreplavby.

V priebehu mája boli štyri komerčné plavidlá sabotované pri pobreží SAE a drony zaútočili výbušnými zariadeniami na dve posilňovacie ropovodné stanice na území Saudskej Arábie. Spojené štáty obvinili z týchto útokov Irán ako regionálneho rivala Rijádu. Teherán obvinenia odmieta.

Salmán zvolal 18. mája lídrov GCC, ktorá je spojencom USA, a Ligy arabských štátov (LAŠ) na summity v Mekke.

Katar bude na stretnutiach zastupovať premiér Abdalláh bin Násir as-Sání. Pôjde o najvyššie postaveného katarského činiteľa, ktorý navštívi Saudskú Arábiu od diplomatických sporov medzi Rijádom a Dauhou spred dvoch rokov.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ibráhím Abdalazíz Assáf označil útoky v Perzskom zálive za „zbabelé činy“ a upozornil, že ohrozujú svetovú ekonomiku. „Proti týmto činom by sme sa mali postaviť celou silou a neústupnosťou,“ vyhlásil minister v stredu na islamskej konferencii v saudskoarabskom meste Džidda.

K incidentom došlo v čase eskalujúceho napätia medzi USA a Iránom. Saudská Arábia a Irán zároveň stoja na opačných stranách prebiehajúcich vojenských konfliktov v Sýrii a Jemene.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Salmán