Impeachment je špinavé slovo, odkázal Trump svojim protivníkom

Americký prezident Donald Trump odpovedal vo štvrtok na výzvy svojich protivníkov, aby začal Kongres s procesom jeho obvinenia, označením takéhoto postupu za "obrovské prezidentské obťažovanie". Príslušný výraz impeachment podľa vlastných slov považuje za "špinavé slovo", informovala tlačová agentúra DPA.

31.05.2019 07:43
USA / Trump / G20 / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (2)

„Impeachovať je špinavé slovo, špinavé, oplzlé, nechutné slovo,“ povedal Trump. „Nedošlo k žiadnemu závažnému zločinu ani priestupku, tak ako budete impeachovať?“ narážal na znenie americkej ústavy.

Niektorí uchádzači o prezidentskú kandidatúru opozičnej Demokratickej strany zopakovali tento týždeň výzvu na tzv. impeachment voči Trumpovi, a to v reakcii na vystúpenie bývalého riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Roberta Muellera, ktorý vyšetroval údajné zásahy Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016, keď zvíťazil Trump.

Mueller povedal v stredu na margo už dávnejšie zverejnených záverov, že obvinenie Trumpa z marenia tohto vyšetrovania „nepripadalo do úvahy“ a bolo by „protiústavné“, keďže úrad vyšetrovateľa podliehal ministerstvu spravodlivosti, záverečná správa však prezidenta ani neočistila. V prípade, že má byť úradujúcemu prezidentovi pripísaná zodpovednosť za nejaké pochybenie, ústava Spojených štátov podľa neho predpokladá využitie procesu mimo systému trestného súdnictva.

Lídri Demokratickej strany pristupujú k otázke impeachmentu voči republikánovi Trumpovi opatrnejšie a upozorňujú, že budú potrebné presvedčivé argumenty, ak má proces podporiť aj dostatočný počet kongresmanov z Republikánskej strany.

„Rusko mi nepomáhalo k zvoleniu,“ zopakoval vo štvrtok Trump s tým, že za svoj úspech je zodpovedný sám. Zároveň obvinil Muellera zo zaujatosti vyplývajúcej z toho, že ako prezident ho nenechal opäť riadiť FBI, ako aj z istého obchodného sporu spred niekoľkých rokov. „Je to niekto, kto nemá rád Donalda Trumpa,“ tvrdí prezident.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #impeachment