Brusel žiada vrátenie dotácií, Babiš je 'šokovaný'

Podľa predbežného návrhu auditnej správy Európskej komisie premiér Andrej Babiš je v konflikte záujmov pre pokračujúce väzby na svoje podniky," informovali v piatok české médiá s odvolaním sa na Hospodářské noviny.

31.05.2019 10:23 , aktualizované: 14:19
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (12)

„Dotácie od roku 2018 pre Agrofert žiada Brusel vrátiť. Ako prvý dostalo závery ministerstvo financií. Následne musí odpovedať Európskej komisii vrátane prípadných výhrad,“ konštatuje portál iDnes s tým, že mu to potvrdil Michal Žurovec, hovorca ministerstva financií. Zároveň aj on zdôraznil, že dokument v rozsahu 71 strán obsahuje „predbežné zistenia, závery a odporúčania audítorov EK“. Podľa Žurovca Česko bude reagovať až po tom, čo získa českú verziu správy. Spomínaný text je totiž v angličtine a o mesiac by mal Brusel poslať jeho českú verziu. Na reakciu má oslovená strana zvyčajne jeden až dva mesiace.

Na predbežný ortieľ EK už reagoval aj premiér Babiš. „Informovali ma, že návrh auditnej správy je už v Česku. Ide však o právny výklad, s ktorým sa české kompetentné inštitúcie dlhodobo nestotožňujú a majú iný názor,“ citujú české servery z Babišovho vyjadrenia, podľa ktorého "nič vracať nebudem, pretože neporušujem ani české a ani európske právne predpisy týkajúce sa konfliktu záujmov“. Bol vraj informáciou "šokovaný“. Zároveň zopakoval, že pripomienky k spomínanej kauze v českých aj zahraničných médiách považuje za štvavú politickú kampaň.

Pravdou je, že Babiš „zveril“ Agrofert ešte začiatkom roku 2017 práve pre český zákon o konflikte záujmov do jedného z fondov. Pravdou však je aj to, že je stále beneficientom Agrofertu. Znamená to, že akýkoľvek zisk všetkých firiem vo fonde patrí Babišovi.

Agrofert je najväčším subjektom v českom poľnohospodárstve a potravinárstve. Zároveň je aj „dvojkou“ v chemickom priemysle, ako aj významným hráčom v lesníctve a médiách. V roku 2017 zamestnával asi 33 000 ľudí, z toho v Česku 22 000.

Česká politická opozícia sa už chytila šance obnoviť a pritvrdiť v kauze Babiš. Piráti dokonca hovoria o hlasovaní o dôvere kabinetu.

"Koniec utajovania a ututlávania tohto auditu,“ vyhlásil predseda Pirátov Ivan Bartoš po rokovaní predstaviteľov piatich opozičných strán – Pirátov, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutia STAN. Nech vraj nenásytný oligarcha vráti dotácie, pretože doterajším prístupom iba poškodzuje dobré meno Česka v zahraničí.

„Dobrú povesť Česka poškodzuje opozícia a nie ja,“ vrátil Babiš požičané opozícii priamo počas pobytu v Bruseli.

Ako pripomína portál Novinky.cz, od vstupu Andreja Babiša do politiky (na jeseň 2013) do konca roku 2017 získal Agrofert asi sedem miliárd korún dotácií (výročná správa za minulý rok nie je ešte k dispozícii – pozn. red). Predvlani inkasoval Agrofert najvyššiu sumu – asi dve miliardy korún a štátu na daniach odviedol 739 miliónov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský text denník Pravda.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska komisia #Andrej Babiš #Agrofert