Kábulom otriasol ďalší výbuch, terčom bol konvoj vojakov USA

Štyria afganskí civilisti prišli v piatok o život po tom, ako sa konvoj amerických vojakov v hlavnom meste Kábul stal terčom samovražedného atentátnika, ktorý doň narazil autom naplneným výbušninami. Štyria americkí vojaci utrpeli Ľahšie zranenia. S odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra a velenie amerických jednotiek v Afganistane o tom informovala agentúra Reuters.

31.05.2019 11:15
Afganistan, kábul, útok, vrak, auto, islamský... Foto: ,
Zvyšky vozidla, ktoré použil samovražedný atentátnik.
debata (2)

Útok na konvoj sa stal v piatok ráno na rušnej ceste vo východnej časti Kábulu, štvrti s veľkými základňami bezpečnostných síl, ktorá sa stala v uplynulých rokoch dejiskom viacerých útokov. Reuters dodal, že aktuálne išlo o druhý útok v Kábule za dva dni.

K piatkovému incidentu sa prihlásilo afganské fundamentalistické hnutie Taliban. Vo štvrtok sa zasa džihádistická skupina Islamský štát (IS) prihlásila k samovražednému útoku pred vojenskou akadémiou v Kábule s najmenej šiestimi mŕtvymi.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prostredníctvom oznámenia vyhlásil, že útok zasiahol konvoj zahraničných síl, zabil desať ľudí a zničil dve vozidlá.

Kábul je uplynulých niekoľko dní v stave vysokej pohotovosti. Bezpečnostné zložky posilnili hliadky na všetkých kontrolných stanovištiach.

Reuters pripomenul, že vo štvrtok sa v Moskve konalo stretnutie delegácie vysokopostavených afganských politikov s predstaviteľmi afganského fundamentalis­tického hnutia Taliban s cieľom vyriešiť 18 rokov trvajúci ozbrojený konflikt v krajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #Islamský štát #džihádisti