Trump zatiaľ nemôže stavať múr z peňazí ministerstva obrany

Federálny súd v Spojených štátoch zakázal administratíve prezidenta Donalda Trumpa začať stavať múr na hraniciach s Mexikom, pokiaľ nebude vybavené odvolanie kvôli využitiu krízových fondov bez vedomia Kongresu. Informovala o tom v noci na dnes televízia CNN.

31.05.2019 12:07
usa, mexiko, trump, múr, bariéra, plot, stavba Foto: ,
Stavba múru na hranici s Mexikom.
debata (12)

Kalifornský federálny sudca Haywood Gilliam už pred týždňom nariadil vláde zastaviť výstavbu pohraničného múra s využitím peňazí získaných na základe vyhlásenia núdzového stavu. Trump tento stav na hraniciach vyhlásil, aby obišiel Kongres, ktorý mu nechce uvoľniť financie na stavbu. Vďaka stavu núdze si Trump otvoril cestu ku krízovým fondom, súd ale ich využitie na stavbu zatiaľ zamietol.

Trumpova administratíva sa proti tomuto verdiktu odvolala, zároveň ale Gilliama požiadala, aby súbežne s ešte nevyriešeným odvolaním umožnil s využitím fondov ministerstva obrany pokračovať v projektoch múru v amerických štátoch Nové Mexiko a Arizona.

Trumpova vláda svoju žiadosť vysvetlila tým, že v opačnom prípade nebude môcť podnikať rázne kroky proti prílivu drog z Mexika. Varovala tiež pred tým, že pozastavenie prác spôsobí ministerstvu obrany škody vo výške šiestich miliónov dolárov mesačne.

Gilliam však žiadosť vlády zamietol a trvá na tom, že najprv musí byť ukončené odvolacie konanie. Už pred týždňom vo verdikte sudca upozornil na to, že pokus obísť Kongres v hľadaní finančných zdrojov nie je v súlade s princípom rozdelenia moci. „Absolútna kontrola Kongresu nad federálnymi výdavkami, aj keď takáto kontrola môže mariť zámery výkonnej moci, ktoré považuje za dôležité, nie je chybou nášho ústavného systému. Je to naopak jeho vlastnosť, navyše základná,“ uviedol Gilliam vo verdikte.

Trumpova administratíva plánuje zmeniť využitie 6,7 miliardy dolárov z fondov Pentagonu, aby ich mohla investovať do múru. Gilliamov verdikt zablokoval vynaloženie jednej miliardy dolárov z obranných fondov. Kritici Trumpovho postupu, medzi ktorými je aj dvadsiatka amerických štátov, podali na súd ďalšiu žiadosť, ktorou chcú zablokovať ďalších 1,5 miliardy dolárov, ktoré Pentagon na stavbu múru previedol začiatkom mája.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko