MAAE: Iránske zásoby jadrového materiálu sú stále v súlade s dohodou

Zásoby dôležitých druhov jadrového materiálu sa v Iráne zvýšili, stále však nepresahujú limity stanovené medzinárodnou dohodou o obmedzení tamojšieho jadrového programu z roku 2015. Vo svojej najnovšej správe to uviedla v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni.

31.05.2019 17:14
debata (3)

Inšpektori konštatovali pokračujúce plnenie dohody i napriek oznámeniu iránskej vlády zo začiatku mája, že sa ďalej necíti viazaná dohodnutými ohraničeniami, pokiaľ ide o zásoby obohateného uránu a ťažkej vody, uviedla tlačová agentúra AFP.

Podľa zistenia MAAE mal Irán k dňu 26. mája 125,2 tony ťažkej vody, čo je o 0,4 tony viac než vo februári, stále však menej než hraničných 130 ton, ako stanovuje jadrová dohoda. Zásoba obohateného uránu stúpla od februára do 20. mája zo 163,8 na 174,1 kilogramu, pričom dohodnutý limit je až 300 kilogramov.

Teherán začiatkom mája oznámil, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o svojom jadrovom programe, oficiálne označovanej ako Spoločný komplexný akčný plán (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA).

Americký prezident Donald Trump následne zaviedol nové sankcie voči Iránu, ktoré postihujú tamojší oceliarsky a ťažobný priemysel. Spojené štáty pritom od jadrovej dohody odstúpili už pred rokom, načo zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy.

Biely dom nariadil tento mesiac presun lietadlovej lode a bombardérov do oblasti Perzského zálivu, aby boli pripravené odpovedať na prípadný útok vedený Teheránom, ktorý by bol namierený proti americkým záujmom alebo spojencom v regióne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu