Fínske stredoľavicové strany sa dohodli na vytvorení koaličnej vlády

Päť fínskych stredoľavicových strán dosiahlo dohodu o vytvorení koaličnej vlády, ktorá môže byť vymenovaná už v priebehu budúceho týždňa. Oznámil to v piatok nadchádzajúci premiér, predseda Sociálnodemokratickej strany Fínska (Social Democratic Party of Finland - SDP) Antti Rinne, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AFP.

31.05.2019 21:56
Fínsko / vláda / Antti Rinne / Foto: ,
Predseda Sociálnodemokratickej strany Fínska Antti Rinne počas interview v Helsinkách, apríl 2019.
debata

Rinne (56) dostal poverenie na zostavenie novej vlády ešte v závere apríla po tom, ako jeho strana tesne zvíťazila v parlamentných voľbách. Sociálni demokrati, ktorí boli doteraz v opozícii, obsadili v parlamente 40 z 200 kresiel. Na druhom mieste sa umiestnila krajne pravicová Strana Fínov.

Šéf SDP, bývalý odborový predák známy svojimi vyjednávacími schopnosťami, sa rozhodol prizvať do koalície stranu Fínsky stred dosluhujúceho premiéra Juhu Sipiläa, ako aj zoskupenia zelených, ľavičiarov a centristov zastupujúcich švédskojazyčnú menšinu. Spoločný vládny program má byť zverejnený budúci pondelok.

Stredoľavicová koalícia na čele s Rinnem bude mať v parlamente celkove 117 kresiel. Ak „pôjde všetko podľa predstáv“ politikov, nová vláda môže byť podľa Rinneho vymenovaná koncom budúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Fínsko #Antti Rinne