Českí moslimovia nevedomky podporovali teroristov

„Bol sólistom a zbierky boli prejavom jeho vlastnej aktivity. Ak by ľudia, ktorí mu prispievali, vedeli, kde končia ich peniaze, určite by boli proti,“ citujú české média predsedu Ústredia moslimských obcí v ČR Muneeba Hassana Alrawiho.

01.06.2019 12:00
debata (59)

Reagoval tak na aktivity v Česku dnes už väzobne stíhaného niekdajšieho pražského imáma Sámera Shehadeha. Ako pripomína aj portál iDnes čelí podozreniu práve z podpory terorizmu a čaká ho súdny proces.

„Českí moslimovia roky prispievali od sto korún až po tisícky do zbierok, ktorými chceli pomôcť zaplatiť stavbu mešity v západoafrickom Benine či prefinancovať starostlivosť vojnou zdravotne postihnutých v Sýrii. Polícia však najnovšie pracuje aj s verziou, že peniaze z dvoch slovenských účtov v skutočnosti skončili v rukách teroristov,“ informovali v piatok noviny MF DNES. Shehadeha, duchovného palestínskeho pôvodu, podozrievajú, že financie konkrétne odovzdával teroristickej organizácii Džabhat Fatah aš-Šám (Front dobytí Sýrie). Ide o nástupnícku organizáciu teroristického zoskupenia an-Nusrá, sesterskej organizácie hnutia Al Kajdá. Zatknutý duchovný však tvrdí, že an-Nusrá nie je teroristickou organizáciou.

Podporoval vraj „skutočných“ mudžahedínov

„Finančne som podporoval mudžahedínov v Sýrii, konkrétne an-Nusrá. V Sýrii bojujú tri skupiny – prvú tvoria extrémisti z Islamského štátu, druhú zase ľudia, ktorí zradili islam a moslimov a v tretej skupine sú ľudia bojujúci proti okupácii a usilujúci sa aplikovať právo šaría. A tých podporujem. To sú mudžahedíni (bojovníci za vieru vo svätej vojne – pozn. red),“ vyhlásil Shehadeh.

Bývalý pražský imám študoval islam v Saudskej Arábii. Po návrate ho pražskí moslimovia zvolili do čela Moslimskej obce v Prahe a zároveň ho dosadili na post imáma pražskej mešity. Opustil ho však pred štyrmi rokmi kvôli vzájomným sporom. Ďalší predstavitelia moslimskej komunity sa od neho verejne dištancovali. Po rozkole pôsobil Shehadeh krátko na Slovensku a následne sa vrátil do Prahy. Ibaže v roku 2017 náhle zmizol. Ešte skôr ako mu polícia stihla doručiť oznámenie obsahujúce obvinenie. Shehadeha zatkli napokon v Jordánsku, kde sa po úteku skrýval. Už v polovici roku 2017 však vyšetrovatelia získali jeho mobil, v ktorom „oživili“ zmazanú komunikáciu v rámci šifrovaných aplikácií vrátane podrobností o finančných zbierkach. Aj keď v hľadáčiku českých tajných služieb sa ocitol už dávnejšie, ich podozrenie umocnila o. i. šifrovaná správa určená jeho súvercom. V nej vyzýval, aby nechodili na na vtedajší happening proti terorizmu. A dôrazne im radil nezúčastniť sa spoločnej bohoslužby s kresťanmi, ktorá bola súčasťou akcie. "Kto verí v Alaha a v Súdny deň, nech sa na akcii nezúčastní. Nech mi je Alah svedkom, že som predtým varoval,” napísal Shehadeh v správe v mobile ako aj na sociálnej sieti.

Stretnutia vo Viedni

Podľa obvinenia polície niekdajší pražský imám sa minimálne dvakrát stretol s prostredníkom, ktorý mal finančné prostriedky nič netušiacich islamských veriacich doručiť teroristickej organizácii Džabhat Fatah aš-Šám. „Obe stretnutia sa uskutočnili vo Viedni,“ tvrdí denník MF DNES s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Ďalšie peniaze poslal Shehadeh prostredníctvom českej manželky svojho brata Omara, ktorá konvertovala na islam. Obaja odcestovali do Sýrie, kde podľa polície bojuje Omar práve v radoch organizácie Fatah aš-Šám.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #radikálni moslimovia #teroristické skupiny