Zelenskyj dostal od Trumpa pozvanie na návštevu Washingtonu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal od amerického prezidenta Donalda Trumpa pozvanie na oficiálnu návštevu Washingtonu. Informáciu o tom v sobotu potvrdila kancelária ukrajinského lídra, uviedla v sobotu agentúra Ukrinform.

01.06.2019 12:09
debata (36)

Periodikum Zerkalo nedeli (Zrkadlo týždňa) s odvolaním sa na vlastné zdroje napísalo, že počas stretnutia Trumpa so Zelenským by sa malo hovoriť o urovnaní konfliktu v Donbase, ako aj o ekonomických projektoch.

Podľa spomínaného zdroja Zelenskyj dostal od Trumpa pozvanie 31. mája. Termín návštevy sa vo vyhlásení neuvádza.

V súvislosti s avizovanou návštevou Zelenskyj upriamil pozornosť na návrh zákona o posilnení podpory Ukrajiny, ktorý bol predložený Snemovni reprezentantov Kongresu USA.

Tento dokument je podľa neho dôležitým signálom silného strategického partnerstva medzi oboma krajinami. „Vďaka Spojeným štátom americkým za dôslednú podporu územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol Zelenskyj.

Návrh zákona o poskytnutí podpory Ukrajine pri ochrane jej nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti, ktorý bol predložený v Snemovni reprezentantov USA, sa zameriava na posilnenie obranných kapacít ukrajinského štátu, a to najmä poskytnutím zbraní, predajom smrtiacich obranných prostriedkov a posilnením schopností Ukrajiny čeliť kybernetickým útokom.

V dokumente je tiež doplnený zoznam zbraní, ktoré možno poskytnúť Ukrajine, o protitankové, protilodné a protilietadlové systémy. Dokument tiež deklaruje, že Ukrajina je hlavným vojensko-politickým spojencom Spojených štátov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Donald Trump #Volodymyr Zelenskyj