Maďarský súd nariadil vziať ukrajinského kapitána lode do väzby

Ukrajinský kapitán výletnej lode, ktorá sa v stredu v Budapešti zrazila s vyhliadkovou loďou, pôjde na mesiac do vyšetrovacej väzby. Podľa agentúry MTI o tom v sobotu rozhodol maďarský súd.

01.06.2019 12:53 , aktualizované: 16:28
Maďarsko, budapešť, loď, potopenie, záchrana,... Foto: ,
Pátranie po nezvestných pokračuje. Počet obetí zrejme porastie.
debata (1)

Záchranári stále pátrajú po 19 juhokórejských pasažieroch a dvoch členov maďarskej posádky.

Sobotňajšie súdne vypočutie 64-ročného kapitána trvalo niekoľko hodín. Prokurátor sa odvolal proti rozhodnutiu súdu, ktorý vo svojom verdikte uviedol, že Ukrajinca bude možné prepustiť na kauciu 15 miliónov forintov (46.248 eur). Podmienil to tým, že bude monitorovaný náramkom a že zostane na území maďarského hlavného mesta.

Kapitán vinu odmieta a na súde povedal, že ihneď po zrážke ohlásil nehodu vysielačkou. Podľa údajov polície však prvé volanie o pomoc zaznamenali až desať minút po tragédii.

Ukrajincov advokát tvrdí, že ide o jedného z najskúsenejších kapitánov v dunajskej plavbe vôbec a že na lodi velí už 44 rokov.

Silný prúd a vysoká hladina Dunaja bránia potápačom dostať sa k vraku

Stúpajúca hladina Dunaja a silný vodný prúd naďalej bránia maďarským potápačom dostať sa k vraku vyhliadkovej lode, ktorá sa v Budapešti v stredu večer potopila po zrážke s výletnou loďou. Uviedol to v sobotu spravodajský server Index.hu.

Potápači vo štvrtok a v piatok urobili skúšobné ponory, avšak oba pokusy boli neúspešné; v piatok dokonca museli jedného potápača zachraňovať pre zakliesnenú kyslíkovú hadicu, pripomenul server.

Vo verejnoprávnej televízii M1 experti povedali, že treba počkať na pokles hladiny rieky, čo môže potrvať podľa predpovedí aj päť dní, alebo treba nájsť špeciálne riešenie, napríklad postaviť v úseku pred potopeným vrakom hrádzu.

Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) v reakcii na otázku denníka Népszava uviedlo, že silný dážď neumožnil, aby do záchrany pasažierov a pátrania po nich nasadila polícia vrtuľník. Denníku však odborníci povedali, že počasie nebolo extrémne zlé.

Polícia disponuje vrtuľníkmi MD902, o ktorých pred dvoma rokmi vyhlásila, že sú vybavené autopilotom, vďaka ktorým môžu lietať aj v zhoršených poveternostných podmienkach, a že stroje majú termovízne kamery schopné vyhľadávať nezvestné osoby.

Pri zrážke vyhliadkovej lode s výletnou loďou zahynulo v stredu najmenej sedem Juhokórejčanov.


VIDEO: Prečo sa dve lode zrazili v Budapešti a kto urobil chybu? Pre TV Pravda odpovedal slovenský expert Tomáš Čermák zo školiaceho strediska pre malé plavidlá . Aká bola šanca turistov z výletnej loďky na prežitie po takejto zrážke?

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Dunaj