Polícia v Toulouse použila proti žltým vestám slzotvorný plyn

Vo viacerých francúzskych mestách sa v sobotu opäť konali protesty prívržencov hnutia tzv. žltých viest, informovala agentúra AFP. V meste Toulouse polícia proti demonštrantom zasiahla slzotvorným plynom, aby ich vytlačila z centra mesta.

01.06.2019 18:15
debata (15)

Išlo o 29. celoštátny deň protestov, pričom v Paríži sa konali dve akcie.

Účastníci pochodu z Námestia Denfert-Rochereau na námestie Place de la Nation mali v rukách plagáty s heslami „Za sociálnu a daňovú spravodlivosť“. Ich hlavnou požiadavkou adresovanou vedeniu krajiny bolo zníženie taríf na elektrickú energiu.

Druhá skupina „žltých viest“ sa vydala na pochod po uliciach 16. parížskeho obvodu s cieľom na Place de la Nation, kde sa uskutočnil spoločný míting.

Médiá informovali, že obe akcie sa zaobišli bez incidentov. Ministerstvo vnútra uviedlo, že v Paríži sa na protestných akciách zúčastnilo asi 2000 ľudí.

Zhromaždenia žltých viest sa v sobotu mali konať v mestách Montpellier, Le Havre, Štrasburg, Bordeaux či Lyon.

V nedeľu sa podľa agentúry AFP v Paríži uskutoční pochod „zmrzačených“ ako prejav solidarity s ľuďmi, ktorí boli počas protestov a potýčok s políciou zranení.

Prvé celoštátne protesty žltých viest sa konali 17. novembra 2018, keď príslušníci hnutia vyšli do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť s reformami prezidenta Emmanuela Macrona. Na demonštráciách sa vtedy zúčastnilo takmer 300.000 ľudí.

Počet účastníkov protestov však neustále klesá. Lídri hnutia však tvrdia, že nepoľavia, i keď predpokladajú, že počas leta bude účasť na ich akciách nízka, ale tvrdia, že „v septembri to vypukne znova“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Žlté vesty