Kurdi plánujú prepustiť z tábora al-Hol 800 sýrskych žien a detí

Predstavitelia kurdskej samosprávy na severovýchode Sýrie v nedeľu oznámili, že z preplneného tábora plánujú prepustiť 800 sýrskych žien a detí, vrátane rodinných príslušníkov džihádistov. Písala o tom agentúra AFP.

02.06.2019 16:32
debata (8)

Ženy a deti – všetci pôvodom zo Sýrie – žijú v tábore al-Hol, ktorý je momentálne domovom pre takmer 74-tisíc ľudí, z ktorých Sýrčanov je približne 30-tisíc.

Podľa predstaviteľov kurdskej samosprávy, ktorá tábor riadi, by k prepusteniu žien a detí malo dôjsť v pondelok a stať by sa tak malo na žiadosť miestnych arabských kmeňov.

Pôjde pritom o prvé zo série masových prepúšťaní s cieľom odbremeniť preplnený tábor prostredníctvom prepustenia všetkých občanov Sýrie.

Ako pripomína AFP, počas ofenzívy na posledné územia pod kontrolou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), boli do tábora al-Hol odvezené tisícky manželiek a detí džihádistov.

Ich počty vyvolali medzi Kurdmi obavy, že sa tábor stane novým centrom radikálov z IS.

Ako však v tejto súvislosti uviedli predstavitelia kurdskej samosprávy, „nie všetky prepustené osoby sú príbuznými bojovníkov IS“. Veľa ľudí totiž hľadalo v tábore útočisko pred intenzívnymi bojmi, ktoré v oblasti v posledných mesiacoch prebiehali.

Miestne arabské kmene sa zaviazali, že osoby, ktoré sú podozrivé z napojenia na IS, budú pod ich prísnym dohľadom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi