Izraelský premiér Netanjahu odvolal dvoch ministrov za konkurenčnú stranu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolal zo svojej dočasnej vlády dvoch ministrov z konkurenčnej nacionalistickej strany Nová pravica. S odvolaním sa na zdroj v kancelárii izraelského šéfa vlády o tom dnes informovala agentúra AP. Krok prichádza len niekoľko dní potom, čo izraelský parlament schválil konanie sa predčasných volieb.

02.06.2019 19:04
benjamin netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Zbavená ministerského postu bola podľa nemenovaného zdroja ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová a jej stranícky kolega zodpovedný za rezort školstva Naftali Bennett. Úrad premiéra doteraz udalosť oficiálne nekomentoval.

Izraelský parlament minulý týždeň schválil predčasné voľby. Stalo sa tak necelé dva mesiace od aprílového hlasovania, po ktorom sa víťaznému Netanjahuovi a jeho pravicovej strane Likud nepodarilo vytvoriť vládnu koalíciu.

Šakedová a Bennet neuviedli, či budú v septembrových predčasných voľbách kandidovať. Ich strane Nová pravica sa v apríli nepodarilo prekročiť prah potrebný pre vstup do parlamentu, zostali však vo svojich funkciách do vytvorenia novej vlády.

Obaja bývalí Netanjahuovi spojenci sú teraz považovaní za jeho rivalov. Patria medzi zástancov tvrdej línie v otázke prístupu k možnému palestínskemu štátu, ktorého vytvorenie zásadne odmietajú. Bennett napríklad v minulosti sľúbil poraziť palestínske radikálne hnutie Hamas „rozdrvením zo vzduchu“ či „cielenými atentátmi“ na jeho vedúcich predstaviteľov. Šakedová sa najviac zviditeľnila najmä vymenovaním konzervatívnych sudcov do izraelského najvyššieho súdu, ktorý vinila z prílišného liberalizmu a zasahovanie do vládnych záležitostí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu