V talianskom Janove zakotvila loď so 100 migrantmi, rozdelia si ich iné krajiny

V severotalianskom Janove zakotvila v nedeľu loď so 100 africkými migrantmi zachránenými v Stredozemnom mori. Prerozdelí si ich päť krajín EÚ a Vatikán, informovala agentúra AP.

02.06.2019 20:09
debata (38)

Taliansky pravicovo-populistický minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini dlhodobo odmieta prijímať ďalších migrantov a trvá na tom, že si príchodzích musia prerozdeľovať iné krajiny.

Medzi migrantmi, ktorých doviezla do Janova loď talianskeho námorníctva, sú občania Líbye, Kamerunu, Somálska, Pobrežia Slonoviny, Mali a Nigérie. V 100-člennej skupine je 23 maloletých a 17 žien, z ktorých je niekoľko v druhom stave.

Migrantov, plaviacich sa na nafukovacom člne, zachránila vo štvrtok pri pobreží Líbye loď talianskeho námorníctva Cigala Fulgosi. Plavidlu s migrantmi sa za zhoršujúceho počasia pokazil motor a dostalo sa do núdze. Len niekoľko ľudí na palube malo záchranné vesty.

Minister Salvini napokon súhlasil s privezením zachránenej skupiny do Janova, avšak zdôraznil, že migranti v Taliansku nezostanú. „Žiaden cudzinec nezostane v Ligúrii (janovskom regióne), ani ho nebudú živiť talianski daňoví poplatníci,“ povedal v piatok Salvini, ktorého citovala agentúra AFP.

Salvini od svojho nástupu k moci v júni 2018 opakovane odmieta prijať lode so zachránenými migrantmi a trvá na tom, že migrantov musia solidárne prijímať aj iné krajiny EÚ. Obmedzil tiež hliadky lodí talianskeho námorníctva a skomplikoval pôsobenie záchranárskych plavidiel v Stredozemnom mo­ri.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #janov #migranti