Juan Carlos sa rozlúčil s verejným životom na býčích zápasoch

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos sa dnes definitívne stiahol z verejného života. Urobil tak päť rokov potom, čo sa vzdal trónu v prospech svojho syna Felipa IV. Podľa agentúry DPA sa neoficiálne rozlúčka konalo v aréne v meste Aranjuez asi 50 kilometrov južne od Madridu, kde bývalý panovník z rodu Bourbonovcov videl tradičné býčie zápasy.

03.06.2019 06:45
Juan Carlos, kráľ, princezná Elena, španielsko, Foto: ,
Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos vedľa svojej dcéry, princeznej Eleny, na býčích zápasoch. Aranjuez, Španielsko.
debata

Pred spoločenskou akciou Juan Carlos obedoval so svojimi priateľmi a príbuznými, medzi ktorými nechýbala jeho sestra Pilar a dcéra Elena. Manželku Sofiu novinári nevideli, čo nebolo príliš prekvapivé s ohľadom na skutočnosť, že kráľovský pár je v posledných rokoch spoločne vídaný len veľmi zriedka a len pri protokolárnych príležitostiach.

Minulý pondelok zverejnila kráľovská rodina list, v ktorom Juan Carlos vysvetlil svoje pohnútky pre rozhodnutie odísť z verejného diania: „Myslím, že nadišla chvíľa obrátiť list v mojom živote a úplne sa stiahnuť z verejného života,“ napísal Juan Carlos svojmu synovi. Dodal, že o odchode do súkromia premýšľa od tej doby, čo vlani oslávil 80. narodeniny a dostalo sa mu ocenenia od španielskeho parlamentu. Udalosť sa prekrývala s výročím ústavy z roku 1978, ktorá znamenala prechod krajiny od diktatúry k demokracii.

Aj napriek zdravotným problémom sa bývalý panovník po abdikácii hojne objavoval na spoločenských udalostiach. Ďalej môže používať titul kráľ a je oslovovaný „Vaše Veličenstvo“.

Juan Carlos I. abdikoval 18. júna 2014 a po 39 rokoch tým skončila jeho vláda, ktorá priviedla krajinu k demokracii po ére diktátora Francisca Franka. Na španielskom tróne ho vystriedal syn Felipe VI.

Parlament predtým schválil oznámený odchod Juana Carlosa z trónu osobitným zákonom, pretože španielsky právny systém pravidlá pre abdikáciu a nástupníctvo presne neupravuje.

Popularitou Juana Carlosa v posledných rokoch jeho vládnutia otriaslo množstvo škandálov, napríklad aféra okolo dcéry Cristiny a jej manžela Iňakiho Urdangarína obvineného zo sprenevery či panovníkov nákladný výlet do Afriky v čase ekonomickej krízy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Juan Carlos