Kanada pozastavila prevádzku svojho veľvyslanectva vo Venezuele

Kanada v nedeľu oznámila, že dočasne zastavuje prevádzku svojho veľvyslanectva vo Venezuele, pretože vláda tamojšieho prezidenta Nicolása Madura odmieta predĺžiť platnosť víz kanadských diplomatov. Informovala o tom agentúra AP.

03.06.2019 08:21
debata (1)

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová vo vyhlásení zdôraznila, že Kanada nemá na výber. „Režim podnikol kroky na obmedzenie schopnosti zahraničných veľvyslanectiev fungovať vo Venezuele, najmä tých, ktoré sa zasadzujú za obnovenie demokracie vo Venezuele,“ uviedla Freelandová. „Žiaľ, koncom tohto mesiaca už kanadskí diplomati vo Venezuele nebudú schopní získať diplomatickú akreditáciu za Madurovho režimu a ich víza vypršia.“ Freelandová dodala, že Ottawa posudzuje otázku štatútu venezuelských diplomatov v Kanade.

Kanada zohráva dôležitú úlohu v tzv. limskej skupine, ktorú tvorí spolu s 13 latinsko­americkými krajinami. Skupina vedie snahy o uznanie opozičného poslanca Juana Guaidóa za právoplatného lídra Venezuely a hľadá spôsoby zosadenia Madura. Freelandová uviedla, že Kanada sa bude naďalej vyslovovať proti Madurovmu režimu.

Šéfka kanadskej diplomacie sa v pondelok zúčastní na zasadnutí limskej skupiny v New Yorku. USA stiahli zvyšných pracovníkov svojho veľvyslanectva vo Venezuele v marci s odvolaním sa na zhoršujúcu sa situáciu v krajine, ktorú sužuje politická a ekonomická kríza.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Kanada #Nicolas Maduro