V komunálnych voľbách v Grécku dominovali opoziční konzervatívci

Grécka konzervatívna opozičná strana Nová demokracia (Nea Dimokratia - ND) je jasným víťazom komunálnych a regionálnych volieb v krajine. V ich druhom kole, ktoré sa konalo v nedeľu, zvíťazila v takmer všetkých regiónoch a v mestách Atény a Solún. Vládnucu ľavicu premiéra Alexisa Tsiprasa porazila päť týždňov pred tým, ako sa stretnú v predčasných parlamentných voľbách, píše agentúra AFP.

03.06.2019 09:11
Grécko / voľby / Foto: ,
Novo zvolený starosta Atén Kostas Bakoyannis v obkolesení svojich podporovateľov vo svojom volebnom štábe v Aténach, Grécko, 2. jún 2019.
debata

Kandidáti Novej demokracie vyhrali v 12 z 13 regiónov krajiny, uviedol líder strany Kyriakos Mitsotakis, odvolávajúc sa na takmer úplné výsledky.

Mitsotakis je hlavným súperom Tsiprasa v predčasných voľbách vyhlásených na 7. júla po tom, ako v májových voľbách do Európskeho parlamentu získala ND 33 percent hlasov – o deväť bodov viac než vládnuca strany Syriza (Koalícia radikálnej ľavice).

„Grécka volebná mapa sa zmenila v prospech ND,“ uviedol politický expert Ilias Nikolakopulos vo verejnoprávnej televízii ERT.

Pozorovatelia pripisujú oživenie podpory konzervatívcov nespokojnosti s úspornými opatreniami a 18-percentnou nezamestnanosťou, no sčasti tiež kontroverznej dohode o premenovaní susedného Macedónska na Severné Macedónsko.

Dohoda, podporovaná Tsiprasom a macedónskym premiérom Zoranom Zaevom, ukončila dlhoročný spor medzi oboma krajinami, blokujúci snahy bývalej juhoslovanskej republiky o vstup do NATO a EÚ. Odsúdili ju však nacionalisti v oboch krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Alexis Tsipras #Nová demokracia