Kórejskí potápači sa ponorili k vraku lode v Budapešti, vytiahli prvú obeť

Dvaja kórejskí potápači sa v pondelok popoludní ponorili k vraku lode, ktorá sa na rieke Dunaj v Budapešti s 35 kórejskými turistami na palube minulú stredu zrazila s inou loďou a potopila sa.

03.06.2019 10:22 , aktualizované: 21:05
budapešť, maďarsko, loď, čln, potopenie,... Foto: ,
Záchranári na Dunaji v Budapešti, kde sa potopila vyhliadková loď.
debata (2)

Maďarská protiteroristická jednotka TEK vo vyhlásení uviedla, že v pondelok maďarskí potápači a kórejskí experti zasahovali spoločne pod vedením TEK. Po dopoludňajšom prieskumnom ponore maďarskí potápači našli jednu obeť, zaregistrovali jej miesto a pokračovali v skúmaní stavu potopeného vraku.

Kórejskí potápači sa potom ponorili a nájdené telo obete vyzdvihli z koryta rieky. Bližšie informácie o identite mŕtveho zatiaľ nie sú známe.

Z Margitinho mosta sledovalo pátraciu akciu množstvo ľudí, medzi nimi pravdepodobne aj pozostalí obetí.

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt podľa agentúry MTI v pondelok oznámil, že prokuratúra k tomuto tragickému nešťastiu vzhľadom na medzinárodné súvislosti pristupuje ako k mimoriadne závažnému prípadu.

Snímka podopenej lode v Dunaji. Foto: Reuters, STAFF
maďarsko, budapešť, loď, potopenie, dunaj, Snímka podopenej lode v Dunaji.

Identifikovali ôsmu obeť

Identifikovali ôsmu obeť havárie. Podľa spravodajského servera Infostart.hu o tom informovala polícia.

Telo v prístave pri obci Harta, približne 100 kilometrov južne od hlavného mesta v Báčsko-malokumánskej župe, našla podľa regionálneho spravodajského servera kalohírek.hu miestna obyvateľka, ktorá informovala políciu. Muž, ktorého identitu zatiaľ nezverejnili, bol zakliesnený do lana zakotvenej nákladnej lode s obilím.

Vrak je o 3 metre hlbšie

Prudký tok Dunaja, rozvodneného po výdatných dažďoch, doteraz bránil potápačom, aby sa do potopenej lode ponorili a preskúmali ju. Navyše vrak bol lokalizovaný v hĺbke až deviatich metrov, čo je o tri metre hlbšie, než sa pôvodne uvádzalo. Maďarské úrady ale súhlasili, aby sa k vraku pokúsili dostať juhokórejskí potápači.

Juhokórejský záchranný tím podľa agentúry Reuters ráno oznámil, že akonáhle budú dokončené prípravy, začne testovanie možnosti práce pod vodou. „Dnešné potápanie nebude o tom, pokúsiť sa dostať do lode. Pôjde najprv o zistenie situácie,“ oznámili záchranári vo vyhlásení.

Telá obetí chcú vytiahnuť, kým je vrak na dne

Juhokórejský tím chce vyzdvihnúť telá predpokladaných obetí, ktoré zostali v lodi, kým je vrak na dne rieky. Maďari navrhovali, že vzhľadom na neľahký prístup najskôr loď vyzdvihnú. Juhokórejčania sa ale obávajú, že pri tom by mohlo hroziť poškodenie plavidla a tým aj strata utopených tiel. Maďarská strana nakoniec s plánom Juhokórejčanov súhlasila.

Riaditeľ maďarského protiteroristického centra TEK Jánosa Hajdu okrem toho, že vrak leží vo väčšej hĺbke, dnes spresnil, že prúd rieky v mieste dosahuje rýchlosť štyroch metrov za sekundu. Navyše vo vode s teplotou pod 15 stupňov je nulová viditeľnosť.

Plávajúci žeriav s nosnosťou 200 ton schopný vyzdvihnúť potopené plavidlo z dna by mal podľa Hajdu priplávať v priebehu niekoľkých dní.

Poslanci parlamentu si uctili obete

Opoziční poslanci maďarského parlamentu sa na pondelňajšom plenárnom zasadnutí opýtali členov vlády, aké kroky robí v záujme bezpečnosti ľudí plaviacich sa na Dunaji. Informovala o tom internetová stránka komerčnej spravodajskej televízie HírTV, podľa ktorej poslanci si minútou ticha uctili pamiatku obetí.

Otázky opozičných zákonodarcov sa týkali počtu členov skupiny záchranárov, jej vybavenia či plánovaných opatrení kabinetu.

Štátny tajomník rezortu inovácií a technológií Péter Cseresznyés v mene vlády uviedol, že kabinet priebežne vyhodnocuje reguláciu dunajskej plavby. „Naposledy boli plavebné opatrenia upravované vlani,“ dodal štátny tajomník.

Podľa jeho slov ešte nie je ukončené vyšetrovanie stredajšej nehody, ale ak je to nutné, vláda je pripravená urobiť potrebné kroky. „Experti tvrdia, že regulácia plavby po Dunaji je dostatočná, avšak ak výsledky vyšetrovania havárie ukážu opak, kabinet sprísni tieto podmienky,“ zdôraznil Cseresznyés.

Zadržaný kapitán lode je pripravený po tragédii na Dunaji zaplatiť kauciu

Zadržaný ukrajinský kapitán výletnej lode je pripravený zaplatiť kauciu, informoval v pondelok spravodajský server borsonline.hu.

Na snímke kvety a sviečky položené na mieste... Foto: TASR/AP, Laszlo Balogh
Maďarsko Budapešť loď výletná potopenie margitin most Na snímke kvety a sviečky položené na mieste potopenia výletnej lode pri Margitinom moste na brehu Dunaja v Budapešti.

V sobotu maďarský súd rozhodol, že kapitán pôjde na mesiac do vyšetrovacej väzby. Súdne vypočutie 64-ročného Jurija C. trvalo niekoľko hodín. Prokurátor sa ale odvolal proti rozhodnutiu súdu, ktorý vo svojom verdikte uviedol, že Ukrajinca bude možné prepustiť na kauciu 15 miliónov forintov (46 248 eur). Podmienil to tým, že jeho pohyb bude monitorovaný náramkom a že zostane na území maďarského hlavného mesta. Termín pojednávania vo veci odvolania zatiaľ nie je známy.

Kapitánov obhajca pre server uviedol, že jeho mandant vyjadril ochotu zložiť kauciu. „Jurij C. sa plaví po Dunaji od roku 1975, je to človek s usporiadaným rodinným zázemím. Zložením kaucie chce prejaviť, že má vyrovnané osobné pomery, a že v jeho prípade nie je potrebné nariadiť najprísnejšie donucovacie opatrenia,“ povedal advokát, podľa ktorého kapitán vyjadril sústrasť pozostalým, tragickou udalosťou je zdrvený, súčasne však trvá na tom, že pri nehode neurobil žiadnu chybu.

Denník Magyar Nemzet minulý víkend napísal, že kapitán výletnej lode Viking Sigyn nehlásil, že mieni predbehnúť malú vyhliadkovú loď, ako mu to nariaďujú pravidlá plavby. V takomto prípade by Jurij C. jednoznačne niesol zodpovednosť za zrážku, preto ho polícia zadržala. Obhajca kapitána pre borsonline.hu povedal, že sa k týmto informáciám vyjadria v pondelok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #Dunaj #tragédia #loď