Kremeľ potvrdil záujem o usporiadanie stretnutia Putina s Trumpom

Kremeľ dnes opätovne potvrdil pripravenosť usporiadať ďalší rusko-americký summit, podľa hovorcu Kremľa Dmitrijho Peskova však americká strana zatiaľ mlčí. Šéf Bieleho domu Donald Trump dal síce v máji najavo, že je pripravený stretnúť sa s Vladimirom Putinom na ekonomickom summite G20 v japonskej Osake, Moskva ale podľa Peskova čaká na oficiálne oznámenie. Konferencia v Osake je naplánovaná na koniec júna.

03.06.2019 12:00
Donald Trump, Vladimir Putin Foto: ,
Americký prezident Donald Trump s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na summite v Helsinkách.
debata (7)

Peskov pripustil, že stretnutie v Japonsku je pravdepodobné. „Zatiaľ ale nie je známe, či sa vôbec uskutoční. Žiadne oficiálne vyhlásenie z americkej strany nezaznelo,“ konštatoval hovorca a dodal, že summit musí byť organizovaný na oficiálnej úrovni.

Hovorca Kremľa upozornil, že Washington k rozvoju vzťahov s Ruskom neprejavuje veľkú ochotu.

„Vidíme bohužiaľ, že nie sú ochotní postupovať vpred. Vladimírovi Putinovi ale nechýbajú skúsenosti ani trpezlivosť. Stojí na čele štátu, ktorý vie čakať,“ vyhlásil Peskov podľa agentúry TASS.

„Absencia samitov je nelogická a odporuje záujmom oboch strán,“ dodal. Zatiaľ jediné širšie rokovanie Trumpa s Putinom sa uskutočnilo vlani v júli v Helsinkách, niekoľkokrát sa prezidenti stretli i na okraj medzinárodných konferencií. Začiatkom mája Trump s Putinom hovoril pol druha hodiny telefonicky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rusko-americké vzťahy #Vladimir Putin #summit #Donald Trump