Alžbeta II. privítala Trumpa v Buckinghamskom paláci

Britská kráľovná Alžbeta II. sa dnes v Buckinghamskom paláci stretla s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a s jeho manželkou Melaniou. Stretnutie s hlavou britskej monarchie a členmi jej rodiny bolo ceremoniálným začiatkom Trumpovej štátnej návštevy Spojeného kráľovstva. Večer usporiada kráľovná na Trumpovu počesť slávnostný banket.

03.06.2019 14:37
USA / Veľká Británia / Donald Trump / Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. (uprostred) spolu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho manželkou Melaniou sa zúčastňujú na uvítacej ceremónii v Buckinghanskom paláci, 3. júna 2019.
debata (4)

Prezidentský vrtuľník pristál na trávniku záhrady Buckinghamského paláca, kde hostí privítali princ Charles a jeho manželka Camilla. Z balkóna paláca prílet sledovali Trumpova dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom.

Prezidentský pár sa potom odobral k prijatiu u kráľovnej, ktorá podľa agentúry Reuters Donalda Trumpa a jeho manželku Melaniu privítala s úsmevom.

Alžbeta II. pozvala amerického prezidenta na oficiálnu návštevu už pred dvoma rokmi, cesta ale bola odkladaná kvôli rokovaniam o brexite, ale aj z obavy pred protestmi britskej verejnosti, ktoré by mohli návštevu skomplikovať.

Prezident prišiel do Spojeného kráľovstva vlani v júli na pracovnú návštevu, cesta vyvolala búrlivé demonštrácie a verejné protesty v viacerých britských mestách, na ktoré prezident reagoval podráždene.

Tentokrát ide o oficiálnu štátnu návštevu so všetkými náležitými poctami. V záhrade paláca nastúpila na počesť prezidenta USA a jeho manželky čestná stráž, kráľovská garda vypálila pri paláci a v londýnskom Toweri slávnostnú salvu.

Na programe je dnes aj prehliadka výtvarných diel z kráľovských umeleckých zbierok, ktoré sa vzťahujú k americkým dejinám.

Protokolárnych akcií sa podľa britských médií odmietlo zúčastniť niekoľko známych tvárí z britskej politickej scény, ktorým sa nepozdáva provokatívne Trumpove správanie a neúctivý slovník.

Návštevu šéfa Bieleho domu bojkotuje šéf labouristov Jeremy Corbyn, uvítania sa nezúčastňuje ani predseda liberálnych demokratov Vince Cable alebo šéf dolnej komory britského parlamentu, konzervatívec John Bercow.

Trump pred odletom do Británie nešetril kritikou pri niektorých britských politikoch, najmä k starostovi Londýna Sadiqovi Khanovi. Tesne pred pristátím na stanstedskom letisku sa však Trump na twitteri neváhal označiť za „veľkého priateľa Spojeného kráľovstva“ a napísal, že sa na návštevu Londýna veľmi teší.

Americký prezident Donald Trump a prvá dáma...
Americký prezident Donald Trump a prvá dáma...
+4Americký prezident Donald Trump a prvá dáma...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Alžbeta II. #Donald Trump