Europol rozbil gang pašerákov divých zvierat, zachránil tisíce plazov

Európsky policajný úrad Europol zachránil vyše 4 400 plazov a zatkol 12 ľudí v rámci medzinárodnej operácie proti ilegálnemu obchodovaniu s divými zvieratami. V pondelok o tom informoval samotný úrad.

04.06.2019 07:19
debata (4)

„Operácia Smršť“ prebiehala od 12. apríla do 22. mája a jej výsledkom je zhabanie 4 419 živých zvierat pochádzajúcich z celého sveta, vrátane 2 703 morských a suchozemských korytnačiek, 1 059 hadov, 512 jašteríc a gekónov, ako aj 20 krokodílov a aligátorov.

Úrady zhabali aj 152 preparovaných plazov, kabeliek, peňaženiek, náramkov a liečiv vyrobených z týchto živočíchov alebo z ich kože. Po celom svete bolo identifikovaných takmer 200 podozrivých, pričom šesť ľudí zatkli v Taliansku a šesť v Španielsku. Na operácii sa podieľali úrady z 22 krajín.

„Ilegálne obchodovanie s divými zvieratami sa v posledných rokoch rozrástlo do takéto bodu, že policajné orgány EÚ zadržia teraz za pomoci Europolu každý rok tisíce plazov v hodnote miliónov eur,“ uviedol šéf útvaru Europolu pre ekonomickú a majetkovú kriminalitu Pedro Felício.

„Napriek rôznym našim snahám je environmentálna trestná činnosť stále rozsiahla,“ dodal podľa tlačovej agentúry DPA Felício.

Na Operácii Smršť sa zúčastnili Austrália, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Izrael, Juhoafrická republika (JAR), Kanada, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Ukrajina a USA, uviedol Europol na svojom webe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Europol #plazy #obchodovanie #divé zvieratá