Trump po predchádzajúcej kritike chválil Mayovú za rokovania o brexite

Americký prezident Donald Trump dnes zmenil názor po predchádzajúcej kritike na adresu britskej premiérky Theresy Mayovej, keď na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol jej prácu okolo britského odchodu z Európskej únie. Mayová podľa neho doviedla záležitosť do "veľmi dobrého bodu" a dohoda je teraz na dosah. K začínajúcemu boju o pozíciu budúceho lídra vládnych konzervatívcov povedal, že dobrými kandidátmi sú minister zahraničia Jeremy Hunt a jeho predchodca Boris Johnson.

04.06.2019 08:03 , aktualizované: 17:03
trump, mayová Foto: ,
Americký prezident Donald Trump s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
debata (12)

Pred odletom do Londýna Trump v rozhovore s britskými novinármi kritizoval tamojšiu vládu za to, že pri vyjednávaní „umožnila EÚ držať všetky karty“. Pri minuloročnej návšteve Británie zase uviedol, že Mayová ignorovala jeho rady. Premiérka následne prezradila, že jej Trump radil úniu žalovať.

Aj na tento bod dnes pri ich spoločnej tlačovej konferencii prišla reč, Trump avšak tentoraz Mayovú chválil a povedal, že je „asi lepším vyjednávačom, než som ja“. „Myslím, že premiérka to dostala do veľmi dobrého bodu a niečo sa stane v blízkej budúcnosti,“ citovala prezidenta televízia Sky News. Trump zároveň naznačil, že zvyšné krajiny únie budú teraz nútené požiadavkám Británie ustúpiť.

Na otázku, či by Británia mala z EÚ odísť na konci októbra s dohodou alebo bez nej, odpovedal, že „by sa to asi malo stať“. Mayová zopakovala svoj postoj, že preferuje „usporiadaný“ brexit s dohodou. Podľa Trumpa je britský odchod z únie dobrou vecou, ​​pretože krajina „chce svoju vlastnú identitu a svoje vlastné hranice“. Šéf Bieleho domu okrem toho pred novinármi zopakoval podľa médií už tvrdenie o tom, že výsledok brexitového referenda predpovedal deň pred jeho konaním.

Na záver tlačovej konferencie sa v pomerne uvoľnenej atmosfére vyjadril aj k začínajúcej voľbe nového lídra vládnej Konzervatívnej strany. Dobrú prácu by podľa neho v tomto smere odviedol jeden z najznámejších stúpencov brexitu Johnson, rovnako ako jeho nástupca na pozíciu šéfa britskej diplomacie Hunt. O inom favoritovi, ktorým je minister životného prostredia Michael Gove, povedal, že ho nepozná.

Ešte predtým prezident Spojených štátov reagoval na kritiku zo strany lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyn, ktorý dnes vystúpil na londýnskej demonštrácii proti prítomnosti amerického prezidenta. Povedal, že opozičného vodcu nepozná, avšak považuje ho za „negatívnu silu“. Britskí novinári následne potvrdili ďalší Trumpov výrok o tom, že Corbyn prezidentovi ponúkal v rámci návštevy Británie osobné stretnutie, avšak americká hlava štátu ponuku odmietla.

Demonštranti opäť vypustili balón zosmiešňujúci Trumpa

Demonštranti v centre Londýna vypustili v... Foto: Reuters, ALKIS KONSTANTINIDIS
donald trump, balón Demonštranti v centre Londýna vypustili v utorok veľký balón zobrazujúci šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa ako rozčúlené, panovačné dieťa s mobilným telefónom v ruke.

Demonštranti v centre Londýna vypustili v utorok veľký balón zobrazujúci šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa ako rozčúlené, panovačné dieťa s mobilným telefónom v ruke. Urobili tak približne v čase, keď sa prezident Spojených štátov stretol v Londýne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, informovala agentúra AP.

Protitrumpovskí demonštranti zhruba šesťmetrový oranžový balón nafúkli a vypustili v dopoludňajších hodinách neďaleko sídla britského parlamentu. Mali povolenie mať ho vo vzduchu zhruba dve hodiny.

Balón s názvom „Trump baby“ mal premiéru vlani v júli počas Trumpovej pracovnej návštevy Spojeného kráľovstva. Teraz je americký prezident v tejto krajine na trojdňovej štátnej návšteve, v rámci ktorej sa už v pondelok stretol s britskou kráľovnou Alžbetou II.

Balón sa za posledný rok objavil na viacerých protitrumpovských protestoch po celom svete.

Utorkové vypustenie balóna predchádzalo plánovaný veľký protestný pochod s názvom Together Against Trump (Spoločne proti Trumpovi), ktorý sa má popoludní uskutočniť v centre Londýna. Podľa očakávania naň prídu tisíce ľudí vrátane odborárov, aktivistov za mier a práva žien či ochrancov životného prostredia.

Účastníci pochodu chcú odsúdiť politiku súčasného šéfa Bieleho domu i skutočnosť, že sa mu v Británii dostáva veľkolepého oficiálneho uvítania. Na následnom protestnom zhromaždení na Trafalgarskom námestí má vystúpiť aj líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorý už dávnejšie odmietol pozvanie na slávnostnú večeru s americkým prezidentom.

Skupina protestujúcich v utorok dopoludnia okrem toho nainštalovala na londýnskom Trafalgarskom námestí takmer päť metrov vysokú robotickú sochu, ktorá zobrazuje Trumpa, ako tvítuje sediac na zlatom záchode. Socha s názvom „Dump Trump“ (Vyhoďme Trumpa) opakuje vyjadrenia charakteristické pre súčasného amerického prezidenta, ktorý obviňuje médiá zo šírenia falošných správ a vyzdvihuje svoju údajnú genialitu, píše agentúra DPA.

Socha s názvom "Dump Trump"... Foto: Reuters, CLODAGH KILCOYNE
donald trump, británia, dump trump Socha s názvom "Dump Trump" (Vyhoďme Trumpa) opakuje vyjadrenia charakteristické pre súčasného amerického prezidenta, ktorý obviňuje médiá zo šírenia falošných správ a vyzdvihuje svoju údajnú genialitu

Trump rokoval s Mayovou o obchodnej dohode, Huawei a ochrane klímy

Prioritnou témou rokovaní bol problém čínskej firmy Huawei, ktorú americké spravodajské služby podozrievajú z napojenia na čínsku špionáž.

Štáty využívajúce služby Huawei by podľa Bieleho domu podstúpili mimoriadne bezpečnostné riziko, ktoré by mohlo vyústiť v obmedzenie výmeny dôverných informácií s americkými partnermi.

Podľa denníka The Washington Post sa americký prezident zatiaľ počas svojho pobytu v Londýne politickým témam skôr vyhýbal a sústredil sa na polemiku so svojimi odporcami, najmä s londýnskym starostom Sadikom Khanom. Téme brexitu sa pred rokovaním s premiérkou šéf Bieleho domu nedotkol, upozornil denník. „Je to zvyčajný scenár. Pred odletom do cudziny nešetrí pohŕdavým komentármi a vyvoláva kontroverzie a chaos. Akonáhle pristane, len zriedka sa snaží ovplyvňovať svetové udalosti,“ napísal The Washington Post.

Mayová odovzdala Trumpovi ako dar reprodukciu Atlantickej charty, spoločného vyhlásenie štátov bojujúcich proti nacistickému Nemecku, vydané na konferencii v Londýne 14. augusta 1941. Dokument, ktorý visel na stene vojnového britského premiéra Winstona Churchilla, položil základ princípom voľného obchodu a kolektívnej bezpečnosti v povojnovom usporiadaní západnej Európy a USA.

Prezident USA Donald Trump a britská kráľovná... Foto: Reuters, Dominic Lipinski/Pool
trump, alžbeta II. kráľovná, londýn, banket, Buckinghamský palác Prezident USA Donald Trump a britská kráľovná Alžbeta II. na bankete v londýnskom Buckinghamskom paláci.

Kráľovský banket

Prezident USA Donald Trump a jeho rodina si v pondelok večer užili veľkolepý kráľovský banket, ktorého hostiteľkou v londýnskom Buckinghamskom paláci bola 93-ročná britská kráľovná Alžbeta II. V utorok sa očakávajú veľké protesty proti Trumpovej trojdňovej štátnej návšteve v Británii, hoci niekoľko menších sa konalo už aj počas banketu.

„Kráľovná a celá kráľovská rodina boli fantastickí,“ napísal Trump na Twitteri už skôr, po stretnutí s britskou panovníčkou a najvýznamnejšími členmi kráľovskej rodiny na oficiálnej uvítacej ceremónii a súkromnom obede v paláci.

Trumpovci potom zažili svoj prvý britský kráľovský banket, ale Alžbeta bola hostiteľkou štátnej návštevy už 113-krát, uviedla tlačová agentúra Reuters. Na večernom bankete bola medzi 171 hosťami prítomná okrem prvej dámy USA Melanie Trumpovej aj prezidentova dcéra Ivanka a jeho zať Jared Kushner, jeho synovia Eric a Donald mladší i ďalšia dcéra Tiffany.

„Dnes večer oslavujeme spojenectvo, ktoré pomohlo na celé desaťročia zaistiť bezpečnosť a prosperitu ľudu oboch našich krajín a ktoré, ako dúfam, vydrží veľa nasledujúcich rokov,“ povedala panovníčka v príhovore na bankete. Pripila „na prezidenta a pani Trumpovú a na pretrvávajúce priateľstvo medzi oboma našimi národmi, a na zdravie, prosperitu a šťastie ľudu Spojených štátov“, informovala tlačová agentúra DPA.

Trump pochválil Alžbetu II. ako „úžasnú, úžasnú ženu… nemenný symbol neoceniteľných tradícií“, ktorá je stelesnením britskej „dôstojnosti, zodpovednosti a vlastenectva“.

Banket bez Harryho a Meghan

Princ Harry, kráľovnin vnuk a druhý syn princa Charlesa, a jeho manželka Meghan na bankete nápadne chýbali. Bývalá americká herečka Meghan sa údajne tento týždeň nemohla zúčastniť na kráľovskom programe, pretože stále dojčí trojtýždňového syna Archieho. Harry sa zúčastnil na podujatiach v paláci, ktoré sa konali v pondelok cez deň.

Meghan kritizovala Trumpa pred jeho zvolením v roku 2016 a v interview pre americkú televíziu ho označila za „mizogýna“ a človeka rozdeľujúceho spoločnosť.

Množstvo protestujúcich, vedených ženskými organizáciami, si usporiadalo konkurenčný „banket ľudu“ na neďalekom Parlamentnom námestí, keď si práve Trump užíval kráľovský banket. Stovky ďalších protestujúcich sa zišli pred Buckinghamským palácom.

Zlatý klinec Trumpovej návštevy bude v stredu, keď sa bude konať veľká spomienková slávnosť v juhoanglickom meste Portsmouth – pri príležitosti 75. výročia Dňa D, teda vylodenia Spojencov v Normandii (na západe Francúzska), okupovanej nacistických Nemeckom. Vtedy v roku 1944 zahynulo približne 160 000 britských, amerických, francúzskych a ďalších spojeneckých vojakov, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne za oslobodenie Európy.

„V 21. storočí čelíme novým výzvam a výročie Dňa D nám pripomína všetko, čo naše krajiny dosiahli spoločne,“ povedala Alžbeta II. v príhovore na bankete.

Trump podľa agentúry AFP vyhlásil: „Ctíme si naše spoločné víťazstvo a dedičstvo, preto trváme na spoločných hodnotách, ktoré nás budú zjednocovať aj v ďalekej budúcnosti.“ A pokračoval: „Sú to sloboda, nezávislosť, sebaurčenie, vláda zákona a úcta k právam, ktoré nám dal všemocný Boh.“

Na bankete sa podávala štvorchodová večera, na stole bolo vyše 2000 kusov príboru z pozláteného striebra. Večera sa začala filetom dusenej platesy (ryby) so šľahanou penou ochutenou žeruchou, nasledoval windsorský jahňací chrbát, potom jahodové sablé (sušienky) s citrónovou zmrzlinou s verbenou a tiež výber rozmanitých druhov čerstvého ovocia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #banket #kráľovná Alžbeta II. #Donald Trump