Sudánska armáda po krvavom zásahu zrušila dohodu s opozíciou a ohlásila konanie volieb

Sudánska armáda oznámila v utorok zrušenie dohody o prechode moci na civilnú vládu, ktorú dosiahla v máji s organizátormi opozičných protestov. Zároveň ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch všeobecné voľby, informovala tlačová agentúra AFP.

04.06.2019 09:52
Sudán Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ozbrojené sily, ktoré v Sudáne prevzali v apríli moc po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra, dosiaľ súhlasili s trojročným obdobím prechodu na civilný režim.

Vládnuca vojenská rada zmenila svoj postoj po tom, ako armáda v pondelok násilne ukončila niekoľkotýždňový okupačný protest v hlavnom meste Chartúm, pričom podľa zdrojov AFP zahynulo vyše 35 ľudí.

S oznámením o zrušení dohody a ukončení rokovaní so Zväzom za slobodu a zmenu, ktorý zastrešuje skupiny protestujúcich, vystúpil v televízii predseda vládnucej rady generál Abdal Fattáh Burhán. Všeobecné voľby sa podľa neho uskutočnia pod „regionálnym a medzinárodným dohľadom“.

Pondelkový zásah proti demonštrantom pred chartúmskou armádnou centrálou si vyžiadal okrem obetí na životoch aj stovky zranených a vyvolal ostré odsudzujúce reakcie zo zahraničia.

Okolo Chartúmu boli medzitým rozmiestnení príslušníci polovojenských síl, ktorí strážia mosty cez Níl a presúvajú sa v konvojoch.

Generálny tajomník OSN António Guterres v súvislosti s týmto zásahom odsúdil použitie nadmernej sily proti protestujúcim a vyzval na nezávislé vyšetrovanie. Situáciou v Sudáne sa bude v utorok zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN, ktorej neverejné zasadnutie požadovali Británia a Nemecko.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #armáda #Sudán #Chartúm