Mogheriniová vyzvala Čínu na diskusiu o masakre na námestí Tchien-an-men

Šéfka diplomacie Európskej únie Frederica Mogheriniová vyzvala Čínu na otvorenú diskusiu o potlačení hnutia a masakre demonštrantov, ktorí na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) pred 30 rokmi žiadali demokratizáciu krajiny. Zároveň zdôraznila, že musia byť rešpektované všetky aktivity zacielené na pripomenutie si týchto udalostí.

04.06.2019 11:12 , aktualizované: 14:25
Federica Mogheriniová / EÚ / Foto: ,
Šéfka diplomacie Európskej únie Frederica Mogheriniová.
debata (51)

„Európska únia naďalej smúti nad obeťami a vyjadruje rodinám sústrasť,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydalo zastúpenie EÚ v Pekingu.

Priznanie vtedajších udalostí a zverejnenie údajov o mŕtvych, zadržaných a nezvestných v súvislosti s protestmi „je dôležité pre budúce generácie a kolektívne vedomie“, uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci.

Mogheriniová okrem toho kritizovala pokračujúce potláčanie práva na slobodu vyjadrovania, zhromažďovania a slobodu tlače v Číne.

Európska únia tiež prostredníctvom Mogheriniovej vyzvala Peking, aby prepustil aktivistov a ochrancov ľudských práv, ktorí boli v súvislosti s práve 30 rokov starými udalosťami alebo pre zasadzovanie sa o práva a demokraciu zadržaní alebo odsúdení.

Mogheriniová spomenula napríklad obhajcu ľudských a občianskych práv a aktivistov, ako sú Chuang-čchi, Kao Č'-šeng, Čchen Ťia-chung, Ke Ťüe-pching a Sü Lin nebo pastor Wang I.

Na čínskom internete sú všetky zmienky o masakre na Tchien-an-men filtrované a blokované. Čínska cenzúra sa dotkla i prenosov americkej spravodajskej televízie CNN. Akonáhle začali správy o výročí, obrazovka stmavla, informuje agentúra DPA. CNN pritom možno v Číne prijímať iba v hoteloch a vybraných bytových komplexoch často obývaných cudzincami, poznamenala agentúra.

Čína skritizovala EÚ a USA za výzvy v spojitosti s masakrou na Tchien-an-men

Čínske ministerstvo zahraničných vecí ostro kritizovalo výzvy Spojených štátov amerických a Európskej únie na transparentnejšie informovanie o počte zabitých ľudí počas krvavého potlačenia protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja pred 30 rokmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca ministerstva Keng Šuang obvinil USA a EÚ zo zasahovania do čínskych vnútropolitických záležitostí a zaujatosti voči krajine. Šuang reagoval na kritiku amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý označil Čínu za krajinu jednej strany, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv.

Hovorca obvinil Pompea zo zorganizovania „zlomyseľného útoku na čínsky politický systém, rozbíjania ľudských práv a náboženstva v krajine“ a „pošliapavania základných noriem v medzinárodných vzťahoch“.

Ide o neobvyklé oficiálne vyjadrenie Číny k protestom, ktoré Šuang nepriamo nazval „politickým zmätkom, ku ktorému došlo na konci 80. rokov“ 20. storočia.

Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských práv sa konali na Tchien-an-men od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa viacerých odhadov vyžiadalo mnoho obetí na životoch, počty sa však rôznia.

Kým v niektorých prípadoch sa hovorí o 1 000 – 10 000 obetiach na životoch, Čína oficiálne priznáva zhruba tri stovky obetí.

Vládnuca čínska komunistická strana podľa agentúry AFP potláča akúkoľvek diskusiu o udalostiach z roku 1989. Spomienkové podujatia sa v utorok v rámci Číny konajú len v Hongkongu a Macau, ktoré si ako bývalé európske kolónie stále udržiavajú určitú mieru autonómie.

Zhromaždenia na pamiatku obetí z Tchien-an-men sa majú konať aj na Taiwane, vo Washingtone či Paríži.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #Tchien-an-men #Federica Mogheriniová