Z potopenej lode v Budapešti vytiahli desiatu obeť

Maďarskí potápači našli v utorok ďalšiu obeť minulotýždňovej tragickej zrážky lodí na Dunaji. Telo vytiahli v centre Budapešti z potopenej výletnej lode, ktorá viezla juhokórejských turistov. Počet potvrdených obetí nešťastia tak stúpol na desať. Ďalších sedem osôb sa podarilo zachrániť, 18 ľudí je stále nezvestných. Pátrajú po nich maďarskí aj juhokórejskí potápači.

04.06.2019 11:37 , aktualizované: 16:46
budapešť, maďarsko, loď, čln, potopenie,... Foto: ,
Záchranári na Dunaji v Budapešti, kde sa potopila vyhliadková loď.
debata

Podľa úradov je momentálne hlavným cieľom vyzdvihnutie lode Hableány z dna Dunaja. Toto úsilie však hatí rýchlo tečúca voda, typická vysoká jarná hladina, ako aj nulová viditeľnosť pod vodou.

Ôsmou identifikovanou obeťou potopenia lode na Dunaji je kórejský muž

V pondelok identifikovanou ôsmou obeťou minulotýždňovej havárie vyhliadkovej lode v Budapešti je kórejský muž. Uviedla to v utorok tlačová agentúra MTI, ktorá citovala vyjadrenie juhokórejského rezortu diplomacie.

Telo Kórejčana našla v prístave pri maďarskej obci Harta, približne 100 kilometrov južne od hlavného mesta, miestna obyvateľka. Identifikáciu vykonali spoločne maďarské a kórejské orgány.

Na palube potopenej vyhliadkovej lode Hableány sa nachádzalo 33 kórejských turistov a dvaja maďarskí členovia posádky.

Ďalšie ľudské telo vyzdvihli juhokórejskí potápači v pondelok podvečer z miesta vraku lode. Podľa ministerstva zahraničných vecí v Soule je touto deviatou obeťou nešťastia kórejská žena.

Maďarskí a kórejskí záchranári pokračujú v pátraní po zvyšných nezvestných. Okrem miesta nehody pod Margitiným mostom v Budapešti sa zameriavajú aj na úsek Dunaja južne od maďarskej metropoly.

Cestovné kancelárie v Južnej Kórei, ale aj v Číne postupne rušia objednávky na vyhliadkové plavby v Budapešti, uviedol denník Népszava.

Po zrážke vyhliadkovej lode Hableány s výletnou loďou Viking Sygin, ku ktorej došlo minulú stredu, bolo nezvestných pôvodne 21 osôb. Zadržaný ukrajinský kapitán výletnej lode čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu o jeho vzatí do vyšetrovacej väzby.


VIDEO: Expert o zrážke lodí na Dunaji v Budapešti

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #Dunaj