Nemecký prezident vyzval vládu, aby sa venovala problémom občanov

Nemecká vláda by sa mala napriek súčasným diskusiám politických strán, ktoré vyvolali voľby do Európskeho parlamentu (EP) a odstúpenie Andrey Nahlesovej z postu predsedníčky Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), aj naďalej venovať pálčivým otázkam, ktoré trápia občanov. Vládu k tomu vyzval v utorok na stretnutí prezidentov nemecky hovoriacich krajín v rakúskom Linzi nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, informovala agentúra DPA.

04.06.2019 17:37
Frank-Walter Steinmeier Foto:
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
debata (6)

Steinmeier uviedol, že hoci sú povolebné diskusie v rámci vládnucich strán oprávnené, vlády odvodzujú svoju legitimitu hlavne od činov. Preto považuje očakávania obyvateľov Nemecka, že vláda sa bude zaoberať dôležitými otázkami a bude prijímať rozhodnutia, za legitímne.

„K tomu patria témy, ako sú dostupné bývanie a, samozrejme, i správne rozhodnutia v boji proti klimatickej zmene a mnohé ďalšie,“ uviedol Steinmeier.

Po nedeľňajšom odstúpení Andrey Nahlesovej z pozície predsedníčky SPD nabrala na dôležitosti otázka ďalšej existencie veľkej koalície, ktorú tvorí konzervatívny blok (CDU/CSU) a SPD.

Na utorok je naplánované i stretnutie zástupcov SPD v parlamente. Tí majú viesť rozhovory o odstúpení Nahlesovej, ako i o výsledkoch, ktoré SPD dosiahla vo voľbách do EP. Sociálni demokrati totiž zaznamenali svoj doteraz najhorší výsledok vo voľbách do EP – skončili na treťom mieste za vládnucimi kresťanskými demokratmi a Zelenými.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Frank-Walter Steinmeier #Andrea Nahlesová