Svet vzdal hold hrdinom otvorenia západného frontu

Urobili sme, čo sme museli. Tieto slová kanadského vojnového veterána Boba Robertsa otvorili v juhoanglickom Portsmouthe spomienkovú slávnosť 75. výročia Dňa D - vylodenia v Normandii.

05.06.2019 13:01 , aktualizované: 21:34
vylodenie v Normandii / Foto: ,
V juhoanglickom Portsmouthe si dnes pripomínajú sedemdesiatpäť rokov od vylodenia spojencov protihitlerovskej koalície v Normandii
debata (108)

Do operácie, ktorá viedla k oslobodeniu Európy od nacizmu na západnom fronte, bolo 5. júna 1944 nasadených približne 156-tisíc vojakov protihitlerovskej koalície. Z nich podľa odhadov v bojoch po vylodení najmenej 10-tisíc zomrelo.

Najmä veteránom operácie a pamiatke tých, ktorí sa konca vojny nedožili, bola venovaná slávnosť. Zišli sa na nej predstavitelia 16 krajín, ktoré sa zúčastnili na operácii. Hrdinov Dňa D si uctila britská kráľovná Alžbeta II. i premiérka Theresa Mayová, americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Slovensko zastupoval podpredseda vlády Richard Raši. Ten ešte predtým položil veniec k pamätníku československých vojakov na Brookwoodskom cintoríne v Anglicku, kde je pochovaných 50 československých vojakov, najmä pilotov.

Na spomienkovej slávnosti na námornej základni v Portsmouthe bolo aj približne 300 veteránov vylodenia v Normandii, ktorí majú dnes vyše 90 rokov. „Dnes sú tu ako veteráni, ale vtedy to bolo mnoho otcov, manželov, bratov a synov, ktorí vyplávali od týchto brehov, bez toho, aby vedeli, či ešte niekedy uvidia svoj domov,“ prečítala v príhovore herečka Celia Imrieová. „Sme zjednotení pri vzdávaní holdu tým, ktorých statočnosť a obeta na plážach Normandie znamenali bod zvratu v druhej svetovej vojne. Sľubujeme, že nikdy nezabudneme na dlh, ktorý voči nim máme,“ povedala premiérka Mayová.

Veterán Bertie Billet na oslavách 75. výročia...
Britský veterán Richard Llewellyn prichádza na...
+5Americká vlajka  na pláži Omaha v susedstve...

Veteránom sa prihovorila aj 93-ročná britská kráľovná Alžbeta II., ktorá patrí k vojnovému pokoleniu. „Vojnová generácia – moja generácia – je húževnatá, a som rada, že tu dnes môžem byť v Portsmouthe s vami. Hrdinstvo, odvaha a obeta tých, ktorí prišli o život, nikdy nebude zabudnutá. S pokorou a potešením, v mene celej krajiny, ba celého slobodného sveta, vám všetkým teraz ďakujem,“ povedala kráľovná.

Politici tentoraz vystupovali so špeciálnymi odkazmi, ktoré zanechali tí, čo vojnu neprežili. Britská premiérka Mayová čítala z listu britského kapitána Normana Skinnera, ktorý napísal dva dni pred vyplávaním z Portsmouthu svojej žene. Bol zabitý deň po vylodení a list sa našiel v jeho vrecku. Macron zas čítal z listu 16-ročného francúzskeho člena hnutia odporu Henriho Ferteta, ktorý napísal rodičom krátko pred popravou. „Drahí rodičia, môj list vám spôsobí veľký smútok. Ale keďže som vás videl plných odvahy, nepochybujem, že zostanete statoční. Zomieram pre moju krajinu. Chcem, aby bolo Francúzsko slobodné a Francúzi šťastní.“ Kanadský premiér Justin Trudeau prečítal odkaz jedného z kanadských vojakov a Trump zas modlitbu vtedajšieho amerického prezidenta Franklina Roosevelta určenú vojakom pred začiatkom operácie. Terajšieho šéfa Bieleho domu podobne ako deň predtým v Londýne čakali aj v Portsmouthe desiatky demonštrantov, ktorí protestovali proti jeho politike a návšteve v Británii. Ale aj ľudia v uliciach prístavného mesta si uctili pamiatku vojakov, ktorí sa zúčastnili na vylodení, minútou ticha.

Vylodenie v Normandii, operácia s kódovým označením Overlord, je jednou z najväčších operácií v histórii. Počas jedného dňa sa na piatich plážach v severnom Francúzsku vylodilo približne 156-tisíc vojakov, najmä z USA, Británie a Kanady. Do operácie bolo nasadených 7 000 lodí, ale aj lietadlá a tisíce parašutistov. V urputných bojoch v Deň D podľa odhadov zahynulo najmenej 10-tisíc vojakov protihitlerovskej koalície a 4– až 9-tisíc vojakov nemeckého wehrmachtu. Podľa tých, čo boje prežili, sa more sfarbilo od krvi do červena.

Zástupcovia 16 krajín, ktoré sa zišli na slávnosti v Portsmouthe (Británia, USA, Kanada, Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Česko, Slovensko, Poľsko, Grécko, Nórsko, Dánsko, Austrália, Nový Zéland), podpísali aj spoločné vyhlásenie. V ňom zdôrazňujú snahu „zabezpečiť, aby sa nepredstaviteľné hrôzy tých dní už nikdy nezopakovali“.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Portsmouth #Deň D #oslavy výročia