Ruský poslanec nevylučuje novú diskusiu o veteránskej novele

Návrh na priznanie štatútu vojnových veteránov sovietskym vojakom, ktorí sa zúčastnili invázie do Československa v roku 1968 môže byť v dolnej komore ruského parlamentu predložený znovu. Ruskému denníku Vzgljad to povedal Jurij Švytkin, poslanec za hlavnú vládnu stranu Jednotné Rusko a podpredseda branného výboru Štátnej dumy. Dolná komora pritom vlani v januári návrh predložený komunistami neschválila, a to vďaka pričineniu Švytkina a jeho spolustraníkov.

05.06.2019 16:58
debata (112)

„Česko a Slovensko si môže myslieť svoje, ale vtedy (v roku 1968) sa podarilo odvrátiť štátny prevrat ako taký,“ povedal poslanec v reakcii na protesty Prahy a Bratislavy proti navrhovanej novele veteránskeho zákona. „Vychádzame z toho, že v roku 1968 (naši) ľudia plnili vojenskú povinnosť,“ dodal.

Návrh na doplnenie zákona, ktorý predložili už v roku 2016 v ruskom parlamente traja komunistickí poslanci, neprešiel vlani prvým čítaním kvôli tomu, že drvivá väčšina poslancov Jednotného Ruska, najväčšej poslaneckej frakcie, sa do hlasovania nezapojila a nebolo dosiahnuté potrebné kvórum. Podľa parlamentného zápisu vtedy nehlasoval ani Švytkin.

Teraz ale tvrdia, že v budúcnosti môže byť v Štátnej dume návrh predložený znova. „Možno s právnymi a technickými úpravami, musí byť stanovená procedúra,“ uviedol poslanec.

Denník Vzgljad v tejto súvislosti píše, že zastupitelia z frakcie Liberálnodemo­kratickej strany a strany Spravodlivé Rusko, ktorí návrh komunistov podporili, chcú novelu schváliť v čo najbližšej dobe.

Ruskí vojaci podľa poslanca Švytkina „robili v Československu poriadok“ a riskovali svoje životy.

„Ľudia, ktorí tieto úlohy plnili, musia mať i (tomu) zodpovedajúci status,“ konštatoval. Česká republika a Slovensko podľa neho presadzujú voči Rusku nepriateľskú politiku a Moskva by svoju reakciu mohla dať najavo prostredníctvom diplomatických kanálov.

„Sú to samozrejme medzinárodné vzťahy, ale my sa musíme orientovať na pocity nášho vlastného ľudu,“ povedal poslanec.

V internetovej ankete, ktorú Vzgljad na svojom serveri k článku pripojil, schválilo intervenciu takmer 80 percent hlasujúcich. Proti bolo 13 percent. Do hlasovania sa zapojilo okolo 13 000 ľudí.

Ruské diskusie o priznaní štatútu vojnových veteránov intervenčným vojskám vyvolali v Prahe i Bratislave kritické reakcie. Český minister zahraničia Tomáš Petříček na twitteri napísal, že okupácia Československa bola v príkrom rozpore s medzinárodným právom.

Prezident Miloš Zeman pozval na budúci týždeň ruského veľvyslanca, od ktorého bude požadovať vysvetlenie.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Okupácia 1968 #štatút veterána #Jurij Švytkin