Rusko postoj k invázii nemení. Príde Putin na oslavy SNP? Pozrite si video

Najvyšší ruskí predstavitelia majú nezmenený názor na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do niekdajšieho Československa v auguste 1968. Zhodne to potvrdili prezident Vladimir Putin, predseda vlády Dmitrij Medvedev a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Tento názor povedali slovenskému premiérovi Petrovi Pellegrinimu a šéfovi diplomacie Miroslavovi Lajčákovi.

06.06.2019 16:00 , aktualizované: 19:05
debata (227)

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini hovorí o energiách, školstve, vzájomných vzťahoch. Ruský prezident Vladimir Putin prikyvuje. Pozrite si video TV Pravda zo štvrtkového rokovania oboch delegácií v Petrohrade.

Video

„Hovorili sme o aktivite jedného poslanca v Štátnej dume Ruskej federácie. Môžem vám povedať, že aj z úst pána premiéra Medvedeva, aj z úst pán prezidenta Putina sme boli ubezpečení, že ide o individuálnu činnosť opozičného poslanca, ktorá nijakým spôsobom nemení oficiálny postoj ruského predsedu vlády a ruského prezidenta k udalostiam v auguste 1968, ako ich máme deklarované v spoločnej zmluve,“ vyhlásil Pellegrini.

Povedal to v súvislosti s tým, že na Slovensku vyvolal znepokojenie návrh jedného komunistického poslanca uznať vojakom zapojeným do okupácie Československa v roku 1968 štatút vojnového veterána.

Šéf Kremľa sa najprv poďakoval slovenskej delegácii, že pricestovala na ekonomické fórum, ktoré sa koná v Petrohrade. „Vašu krajinu považujeme za dôležitého partnera v hospodárskej oblasti. Objem obchodnej výmeny sa v prvom štvrťroku 2019 zvýšil takmer o štvrtinu,“ zdôraznil Putin. Poukázal na to, že tento rok v októbri znovu zasadne spoločná medzivládna komisia. Jej členovia budú rokovať v Soči.

Pellegrini poznamenal, že „našich občanov spája veľa väzieb“. Konkrétne spomenul spoločný boj predkov proti fašizmu počas druhej svetovej vojny. „Chcem zdôrazniť, že Slovensko neprepisuje dejiny. Veľmi si vážime a nespochybňujeme úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní našej krajiny na konci druhej svetovej vojny,“ povedal slovenský premiér. Pripomenul, že 29. augusta 2019 bude Slovensko oslavovať 75. výročie vypuknutia Povstania a bol by rád, keby Putin prijal pozvanie na oslavy do Banskej Bystrice.

VIDEO: Pellegrini v Petrohrade na Piskariovskom memoriálnom cintoríne. Pozrite si video TV Pravda z ceremoniálu, na konci ktorého zaznela ruská štátna hymna.

Video

Ruský prezident Vladimir Putin a predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini sa vo štvrtok stretli v Konstantinovskom paláci v Petrohrade.

Pellegrini sa po prílete do Petrohradu najprv presunul na Piskariovský memoriálny cintorín, ktorý pripomína obete nacistickej blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny. Premiér položil veniec a mŕtvych si uctil minútou ticha.

Pamätník odhalili v Leningrade, ako sa vtedy volal Petrohrad, 9. mája 1960 na 15. výročie víťazstva nad hitlerovským Nemeckom. Na miestnom cintoríne začali pochovávať v roku 1939. Nazvali ho podľa neďalekej obce Piskariovka. Prešli len dva roky a stal sa dejiskom masového pochovávania. Nacisti odrezali Leningrad od okolitého sveta na viac ako 900 dní. Obyvateľov chceli vyhladovať na smrť.

Na cintoríne navždy odpočíva zhruba 520-tisíc ľudí. Medzi nimi je 470-tisíc Leningradčanov a 50-tisíc vojakov.

Lavrov sa vyjadril k invázii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý mal separátne rokovanie s Lajčákom sa tiež vyjadril k spornému ruskému návrhu. „Minister Lavrov ubezpečil, že ide o individuálnu iniciatívu jedného poslanca. Potvrdil, že oficiálna pozícia Ruska, tak ako bola sformulovaná v Zmluve medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou o priateľských vzťahoch a spolupráci z roku 1993, je naďalej platná. Lavrov ubezpečil Lajčáka, že Rusko nemá v úmysle tieto svoje pozície meniť,“ uviedol vo vyhlásení rezort slovenskej diplomacie. Pellegrini na základe týchto stanovísk najvplyvnejších ruských politických predstaviteľov preto očakáva, že zmienený návrh nenájde podporu v ruskom parlamente.

Ministri Lajčák a Lavrov prediskutovali široký okruh tém s dôrazom na slovenské predsedníctvo v OBSE v roku 2019 a jeho priority zamerané najmä na riešenie konfliktov na území niektorých účastníckych štátov tejto organizácie. Osobitnú pozornosť venovali situácii na východe Ukrajiny vrátane možností zlepšenia životných podmienok tamojších obyvateľov.

Šéf slovenskej diplomacie informoval ruského rezortného partnera o svojich nedávnych návštevách v krajinách západného Balkánu v pozícii úradujúceho predsedu OBSE. Ministri ďalej rokovali o dvojstrannej slovensko-ruskej spolupráci, ako aj o aktuálnych globálnych i regionálnych politických a bezpečnostných výzvach.

Dodávky plynu budú zabezpečené, Slovensko ponúklo zásobníky v Gbeloch

Predstavitelia SR ponúkli počas štvrtkového rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom spoločnosti Gazprom využívať zásobníky plynu v slovenských Gbeloch. SR má voľné kapacity, ak doteraz Gazprom využíva 1,2 miliardy kubíkov, SR má ešte kapacitu do dvoch miliárd kubíkov. Ruská strana túto ponuku prijala pozitívne. Minister hospodárstva SR Peter Žiga to uviedol pre slovenských novinárov po rokovaní v Konstantinovskom paláci v Petrohrade.

Zástupcovia ruskej a slovenskej strany rokovali aj o projekte širokorozchodnej trate, ktorého Slovensko chce byť aktívnou súčasťou. Rovnako ako premiér Peter Pellegrini aj minister potvrdil, že z rokovania odchádzali s výsledkom, že ruská strana ubezpečila slovenskú o tom, že dodávky zemného plynu aj v prípade vypršania kontraktu medzi Ruskom a Ukrajinou pre slovenské domácnosti a spotrebiteľov budú zachované.

Pellegrini v stredu rokoval s Medvedevom

Premiér Peter Pellegrini bol spokojný s výsledkami prvého dňa svojej návštevy Ruska. Slovenský premiér ocenil rozhovory s predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom. „Slovensko chce mať s Ruskou federáciou naďalej priateľské vzťahy, ktoré sú postavené na báze dôvery a pragmatickej spolupráce – ako sa patrí na moderné krajiny v 21. storočí,“ povedal Pellegrini na spoločnej tlačovke s Medvedevom.

Premiér SR pripomenul, že Rusko predstavuje jedného z najvýznamnejších obchodných partnerov Slovensko mimo krajín Európskej únie. „Po rokoch útlmu sa naša hospodárska výmena začína znovu vracať k pôvodným číslam,“ poznamenal.

Hospodársku spoluprácu vyzdvihol aj Medvedev: „V prvom štvrťroku 2019 sa zvýšil objem slovensko-ruského obchodu o štvrtinu.“ Je to presne o 24 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.


VIDEO: Pellegrini si pochvaľuje rokovanie s Medvedevom (vysielané 5.6.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev #Peter Pellegrini #75. výročie SNP