Ukrajinský parlament sa znova vzoprel Zelenskému

Ukrajinský parlament ovládaný stúpencami bývalého prezidenta Petra Porošenka sa dnes znovu postavil proti jeho nástupcovi Volodymyrovi Zelenskému, keď odmietol na jeho výzvu odvolať dvoch kľúčových členov vlády a šéfa tajnej služby. Zelenskyj, ktorý v apríli Porošenka porazil v prezidentských voľbách, už koncom mája v Najvyššej rade utrpel porážku, keď poslanci odmietli odhlasovať odporúčanú rezignáciu premiéra Volodymyra Hrojsmana.

06.06.2019 16:03
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (12)

Na Ukrajine platí zmiešaný parlamentno – prezidentský systém, ktorý hlave štátu priznáva niektoré významné právomoci. Prezident má výhradné právo vymenovať šéfov rezortov zahraničia a obrany alebo šéfa kontrarozviedky SBU. Obsadenie týchto postov ale musí potvrdiť parlament. V ňom Zelenského politická formácia Sluha národa, ktorú založil tesne pred prezidentskými voľbami, nemá žiadneho poslanca.

Zelenskyj koncom mája podal v parlamente návrh na odvolanie ministra zahraničia Pavla Klimkina, ministra obrany Stepana Poltoraka a šéfa SBU Vasyla Hrycaka. Pri dnešnom hlasovaní žiaden z týchto návrhov neprešiel, potrebných 226 zo 450 hlasov Zelenského návrhy ani zďaleka nedostali. Všetci traja činitelia pritom v súlade so zvyklosťami podali po nástupe nového prezidenta do funkcie sami demisiu.

Klimkin dnes podľa ukrajinských médií o schválení rezignácie dokonca poslancov výslovne požiadal s odkazom na pravidlá „normálnej európskej kultúry“. Jeho prosbu ale poslanci nepočúvli s argumentom, že v čase operácie na východe krajiny proti separatistom nie je zmena na postoch silových rezortov vhodná.

Politický pat, ktorý vyústil v súboj parlamentu s hlavou štátu, by mohli rozriešiť mimoriadne parlamentné voľby, ktoré Zelenskyj vyhlásil na 21. júla. Podľa prieskumov verejnej mienky by jeho strana Sluha národa mala šance na výrazný úspech. Dekrét o voľbách ale na ústavnom súde napadla skupina niekoľkých desiatok poslancov. Kedy sa bude ústavný súd ich sťažnosťou zaoberať, nie je známe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj