Exprezident Porošenko: Je to zrada!

"Prvé rokovanie trojstrannej kontaktnej skupiny (Kyjev so separatami z luhanského a doneckého regiiónu - pozn. red.) malo konštruktívny charakter," oznámil po štvorhodinovom diskusnom maratóne zástupca Kyjeva Leonid Kučma, ktorý ako exprezident je nielen vo svojej vlasti považovaný za politickú autoritu. Práve Kučmu, v auguste 2018 oslávil osemdesiatku, poveril prezident Volodymyr Zelenskyj vedením rozhovorov nachádzajúcich sa už dlhšie v slepej uličke. Rokovalo sa už tradične za zatvorenými dverami.

06.06.2019 18:18
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (47)

„Ukrajinská strana navrhla zrušenie blokády Donbasu, čo by mohlo znamenať prelom v terajšej situácii,“ zhrnul závery jednou vetou Martin Sajdik, koordinátor zastupujúci OBSE. Kyjev uvalil blokádu v marci 2017. Súhlas s jej zrušením v stredu potvrdil napokon nielen Kučma, ale aj zástupcovia samozvaných republík. S tým, že ide predovšetkým o zrušenie hospodárskej blokády. Podľa dohody majú adekvátny dokument podpísať v Minsku 19. júna. Dovtedy sa spomínaným problémom budú zaoberať špecializovaní odborníci zainteresovaných strán.

„Ide o staré problémy, akurát sú čoraz bolestivejšie,“ konštatoval Kučma, ktorý zároveň potvrdil, že prišiel do Minska s cestovnou mapou schválenou prezidentom Zelenským a v stredu ju „potvrdil“ aj Brusel počas oficiálnej návštevy nového ukrajinského lídra.

Iniciatíva Kyjeva obsahuje napríklad konkrétne požiadavku „nereagovať na ostreľovanie“, neútočiť na civilné objekty či oddeliť od seba proti sebe stojacich ozbrojencov v oblasti jediného priechodu do luhanského regiónu. Záväzok má začať platiť už 10. júna. Rovnako ako aj nové prímerie. Podľa Kučmu spomínané kroky musia byť zakotvené v pripravovanom dokumente. V tejto súvislosti však ukrajinský prezident Zelenskyj zopakoval, že „nebudeme obchodovať s územím a ukrajinskou suverenitou“.

O tom, že napriek návrhom Kyjeva nie je situácia ani zďaleka ružová, svedčí napríklad postoj Kučmu v otázke možného poskytnutia štatútu autonómie v rámci Ukrajiny samozvaným republikám v Donbase.

„Kučma osobne zablokoval možnosť rokovať o tzv. osobitnom štatúte,“ informovali z okolia Vladislava Surkova, kurátora ruskej strany na rokovaniach v Minsku. S tým, že celkove sa zatiaľ postoj Kyjeva zmenil iba slovne. Pritom aj podľa Moskvy spomínaný štatút tvorí základ dohôd z Minska. Podľa Kyjeva však dokument nič podobné neobsahuje.

„Minské dohody obsahujú v prvom rade obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny cestou udelenia oblastiam štatútu s osobitným poriadkom miestnej samosprávy na dočasne okupovanom území Donbasu,“ prezentuje Kyjev svoj výklad záväzkov z Minska.

Reakciu Moskvy na najnovšie aktivity Kyjeva v kocke vyjadril napríklad aj Vladimir Džabarov, šéf zahraničného výboru Rady federácie. „Zatiaľ je ťažké povedať, či iniciatíva bude mať úspech. Myšlienka je to dobrá. Ak ju Ukrajina uskutoční, tak zruší blokádu oblasti a potvrdí, že občania, ktorí v nej žijú sú jej občanmi,“ citujú agentúry ruského poslanca. Zároveň vyjadril predpoklad, že Kučma a Zelenskyj „narazia na tvrdý odpor ukrajinských radikálov“. Prvé reakcie ukrajinskej politickej scény to iba potvrdzujú. Napriek spomínanému nemennému postoju Zelenského a jeho vyslanca Kučmu si totiž nový prezident stihol „vyslúžiť“ ostrú kritiku politických oponentov.

„Vyzývam prezidenta Zelenského, aby verejne vysvetlil plán prípadného zrušenia hospodárskej blokády územia, ktoré nie je pod kontrolou Kyjeva,“ reagoval exprezident Petro Porošenko na jednej zo sociálnych sietí. Podľa neho v Donbase ide o „realizáciu ruského scenára, čo je zradou národných záujmov nášho štátu“. Podľa ukrajinského vicepremiéra Viačeslava Kirilenka je vraj stratégia Zelenského v prípade Donbasu jednosmernou ulicou. „Na streľbu nereagovať, zrušiť blokádu a, naopak, obnoviť financovanie. Kvôli tomu si prezident zvolal v najbližších hodinách oligarchov. Je to hanebné a bezmocné,“ reagoval vo štvrtok Kirilenko. Ku kritikom Zelenského tentoraz v rámci predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami sa pridala aj opozičná poslankyňa ukrajinského parlamentu Nadija Savčenková. Podľa nej prezident a spol. „robia chybu, za ktorú Ukrajinci môžu zaplatiť stratou Donbasu“.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj