Dialóg medzi generálmi a opozíciou v Sudáne chce sprostredkovať etiópsky premiér

Etiópsky premiér Abiy Ahmed pricestoval v piatok do Sudánu, aby pomohol sprostredkovať rokovania medzi tamojšou vládnucou vojenskou radou a lídrami opozičných protestných skupín. Informovala o tom agentúra AFP.

07.06.2019 13:31
Sudán Foto: ,
Etiópsky premiér Abiy Ahmed a líder sudánskej prechodnej vojenskej rady, generál Abdel Fattah Al-Burhan Abdelrahman počas rokovania v sudánskom hlavnom meste Chartúm, 7. jún 2019.
debata

Abiy bude v sudánskej metropole Chartúm najskôr rokovať s generálmi, ktorí v apríli zosadili dlhoročného vládcu Umara Bašíra a prevzali kontrolu nad krajinou.

Následne sa samostatne ešte v piatok stretne s predstaviteľmi strešnej organizácie nazvanej Sily za vyhlásenie slobody a zmeny. Táto koalícia zastrešuje opozičné skupiny, ktoré žiadajú odovzdanie vojenskej vlády do rúk civilným orgánom.

Etiópsky premiér vycestoval do Chartúmu po tom, ako vo štvrtok Mierová a bezpečnostná rada Africkej únie (AÚ) pozastavila Sudánu s okamžitou platnosťou účasť na všetkých aktivitách AÚ. Išlo o reakciu na krvavé zásahy voči civilistom v hlavnom meste Chartúm.

Ústredný výbor sudánskych lekárov (The Central Committee of Sudan Doctors – CCSD) najnovšie oznámil, že zrážky medzi armádou a protestujúcimi si za posledné dni vyžiadali už najmenej 113 mŕtvych.

Armáda začala zasahovať proti opozičnému hnutiu v pondelok, keď násilne rozohnala jeho hlavný okupačný protest pred centrálou ozbrojených síl v Chartúme.

Vojenská rada, ktorá v apríli prevzala v krajine moc, v utorok oznámila zrušenie dohody s opozíciou o prechode moci na civilnú vládu a ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch voľby.

debata chyba
Viac na túto tému: #dialóg #Sudán #Abiy Ahmed