Zelenskyj: Rusko stratilo kontrolu nad žoldniermi na východnej Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z toho, že stratilo kontrolu nad žoldniermi v zóne konfliktu na východe Ukrajiny. Dvaja ukrajinskí vojaci totiž prišli v noci na piatok o život počas ostreľovania v Doneckej oblasti pri ruských hraniciach.

07.06.2019 13:28
debata (37)

„Očividné porušenie dohôd (o prímerí) – použitie delostrelectva – dokazuje prinajmenšom čiastočnú stratu kontroly nad žoldniermi. Dúfame, že ruská strana opätovne získa kontrolu nad týmito jednotkami,“ uviedol Zelenskyj v stanovisku zverejnenom na svojej oficiálnej webstránke.

Zelenskyj však neobvinil Rusko z priamej účasti na incidente, ako to robieval jeho predchodca Petro Porošenko, všíma si tlačová agentúra DPA. Zelenskyj označil útok za „ďalší pokus podkopať proces rokovania o prímerí“.

Terčom ostreľovania bola obec Novoluhanske a zranenia utrpelo ďalších osem ukrajinských vojakov. Zelenskyj zároveň vyjadril sústrasť dotknutým rodinám a zdôraznil, že Ukrajina bude na diplomatickej úrovni trvať na prímerí, ako aj prepustení zajatcov.

„Ukrajinské ozbrojené sily budú odpovedať dôrazne a podľa situácie, nech príkaz (na streľbu) vydal ktokoľvek,“ zakončil prezident.

Len niekoľko hodín pred obnovením mierových rozhovorov v stredu ukrajinská armáda oznámila, že boli zabití traja vládni vojaci, a obvinila proruských separatistov z použitia ťažkých zbraní.

Použitie ťažkých zbraní je na základe podmienok zmienených dohôd zakázané, pripomína tlačová agentúra AFP.

Išlo o najtragickejší deň v danom konflikte od 20. mája, keď sa Zelenskyj ujal prezidentského úradu. Vo svojej inauguračnej reči prisľúbil, že riešenie tohto niekoľkoročného konfliktu bude jeho politickou prioritou.

Povstanie proruských separatistov vypuklo v dvoch najvýchodnejších ukrajinských regiónoch – Doneckej a Luhanskej oblasti – pred piatimi rokmi, keď v Kyjeve zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Vojna si podľa odhadov OSN vyžiadala už približne 13-tisíc mŕtvych. Moskva účasť na konflikte odmieta.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj