Španielsko vydalo do Číny 94 Taiwancov pre telefonické a online podvody

Na letisku v Pekingu pristála v piatok skupina 94 Taiwancov obvinených z telefonických a online podvodov, ktorých Číne vydalo Španielsko, informovali čínske úrady. Ich vydaniu predchádzalo vyšetrovanie z roku 2016 v Španielsku zamerané na obete v Číne.

07.06.2019 14:50
Čína / Španielsko / Taiwan / Telefonické a... Foto: ,
Polícia na medzinárodnom letisku v Pekingu eskortuje Taiwancov obvinených z telefonických a online podvodov. 7. jún 2019.
debata (8)

Polícia z oboch krajín uskutočnila 13 razií v Madride, Barcelone a iných lokalitách, informovalo čínske Ministerstvo pre verejnú bezpečnosť. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že celkovo išlo o podvody vo výške 120 miliónov jüanov (približne 15 miliónov eur).

K podobným podvodom dochádza okrem Španielska vo viacerých krajinách a zvyčajne sú ich obeťami Číňania. Volajúci sa väčšinou vydávajú za čínske úrady a tlačia na svoje obete, aby im poslali peniaze na ich účty.

Doteraz Španielsko vydalo 225 podozrivých, z toho 218 Taiwancov. Taiwan v minulosti proti vydaniam namietal, podľa neho mali byť páchatelia vydaní Taiwanu, nie Číne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Čína #Taiwan #telefonické a online podvody