Pellegrini medzi elitou. Na petrohradskom ekonomickom fóre sa jagá limuzína

Slovenský premiér v piatok popoludní vystúpil v spoločnom paneli s lídrami dvoch mocností. Peter Pellegrini rečnil na jednom mieste so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ďalšími rečníkmi v paneli na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre boli Armen Sarkissian a Rumen Radev, prezidenti Arménska a Bulharska. „Je to pre mňa pocta,“ povedal Pellegrini v súvislosti s jeho vystúpením po boku Putina a zároveň Si Ťin-pchinga.

07.06.2019 15:20
Rusko, Petrohrad, Pellegrini, Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF).
debata (24)

Premiér hovoril hlavne o Agende 2030 pre udržateľný rozvoj. Dokument, ktorý predstavuje súhrn globálnych záväzkov, prijali členské štáty OSN v roku 2015. Ide o reakciu na najdôležitejšie výzvy celého sveta, ako sú zvlášť konkrétne klimatické zmeny, chudoba, zvyšujúca sa sociálna nerovnosť.

"Udržateľný rozvoj nemôže existovať bez mieru a mier bez udržateľného rozvoja. Slovensko podporuje zmysluplný a komplexný dialóg medzi štátmi a inými partnermi na národnej, regionálnej i medzinárodnej úrovni, povedal Pellegrini.

Slovenský premiér označil prijatie Agendy 2030 a jej 17 cieľov udržateľného rozvoja za pozoruhodný úspech. „Sme tu, aby sme pochopili, že ide o globálny referenčný rámec vývoja na celom svete, s jasnou víziou a jednoznačnými kritériami, berúc do úvahy štvrtú priemyselnú revolúciu, klimatické zmeny, bezpečnostné hrozby. Nikdy predtým sme nemali univerzálnu stratégiu súdržnosti medzi ekonomickou, sociálnou a environmentálnou politikou. To je Agenda 2030. Potrebujeme, aby sa zapojil každý. Udržateľný rozvoj je našou povinnosťou voči budúcim generáciám,“ konštatoval Pellegrini na ekonomickom fóre.

Crossover Haval vyrábaný v Rusku
Medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade
+6Crossover Haval vyrábaný v Rusku

Ekonomické fórum v Petrohrade je najvýznamnejšie svojho druhu na východ od Európskej únie. Už niekoľko rokov nad ním preberá záštitu prezident Putin. Podujatie trvá tri dni – od 6. do 8. júna.

Na fóre sa nachádzajú desiatky propagačných stánkov. Účastníci sa najčastejšie pristavujú pri limuzíne Aurus Senat, aby sa pri nej odfotili. Prvýkrát ju predstavili na moskovskom autosalóne na jeseň minulého roku. V obrnenej verzii sa vozí Putin, ktorý ako prvý začal používať tento luxusný automobil. Aurus Senat má dĺžku 6,62 metra. Obrnená podoba má hmotnosť až 6 200 kilogramov. Prvé slovo názvu auta je odvodené od dvoch slov – Aurum je označenie zlata a zvyšné tri písmená Aurus sú prvými písmenami Ruska.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petrohrad #Vladimir Putin #Peter Pellegrini