Pre ruskú zbraň si Američania a Turci skočili do vlasov

Americko-turecké vzťahy majú v posledných mesiacoch ďaleko od optimálneho stavu, ako by sa očakávalo od spojencov v NATO. Najnovším dôvodom, aspoň na prvý pohľad, pretože obe strany už avizovali vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala vyriešiť problém, je z pohľadu USA trúfalosť Ankary v podobe plánovaného nákupu ruského protiraketového systému S-400, známeho pod kódovým označením Triumph. Zatiaľ však ani jedna zo strán nedaruje tej druhej nič.

08.06.2019 13:00
s-400 Foto: ,
Ruský raketový systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf.
debata (158)

„Turecko neustúpi od zmluvy s Ruskom, ktorú podpísalo koncom roku 2017,“ potvrdil najnovšie prezident Recep Tayyip Erdogan. Najvyšší veliteľ jednej z najväčších a najmodernejších armád sveta, ktorá mala vždy za úlohu brániť južné krídlo aliancie v prípade útoku zo severu. Po už spomínanom výroku si turecký líder tentoraz neodpustil štipľavú poznámku citovanú agentúrou Anadolu. „Kúpili by sme americký obranný systém Patriot, ak by ponuka Washingtonu bola taká dobrá ako ponuka Moskvy,“ udrel na citlivé miesto Američanov Erdogan.

A to už bola prisilná káva nielen pre Biely dom, ale hlavne pre Pentagon, ktorý najnovšie, ako informovala agentúra Reuters, reagoval zastavením nového náboru tureckých pilotov. Američania ich zaškoľujú na moderné stroje F-35 na leteckej základni v štáte Arizona. Ankara si objednala sto takýchto lietadiel. Podľa poradcu šéfa Pentagonu Andrewa Winternitza predstavuje turecký plán nákupu S-400 „neprípustné riziko“. USA totiž považujú ruský systém za hrozbu pre svoje letectvo.

Napriek tomu aprílové americko-turecké rokovania o nákupe ruského obranného systému sa skončili neúspechom. Podľa niektorých pozorovateľov viac svetla do problému by mohlo priniesť priame rokovanie prezidentov Donalda Trumpa a Erdogana koncom júna na summite skupiny vyspelých ekonomík G20 v japonskej Osake. Washington má však už teraz jasno.

„Musíte si vybrať. Môžete mať jedno alebo druhé,“ odkázala do Ankary zástupkyňa USA pri NATO Kay Bailey Hutchinsonová v rozhovore pre televíziu CNBC.

S-400 Triumph

Ide o protilietadlový raketový systém stredného aj ďalekého doletu. Je určený na ničenie všetkých existujúcich i perspektívne vzniknutých útočných prostriedkov nepriateľa. Rakety 40N6 zasahujú ciele až do vzdialenosti 400 km. Riadiaci systém S-400 30K6E umožňuje po prepojení ovládať cez veliteľské vozidlo alebo veliteľský post aj nižšie stupne obrany vrátane Pancir-S1. Systém likviduje aerodynamické ciele aj vo vzdialenosti 60 km. Zároveň ničí balistické ciele letiace rýchlosťou až 4,8 km za sekundu. Napríklad rakety s plochou dráhou letu, lietadlá strategického letectva, ako aj hlavice balistických rakiet. Radar, ktorý je súčasťou systému, dokáže varovať pred letiacim nebezpečenstvom až do vzdialenosti 600 km.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Turecko #S-400 #S-400 Triumf #F-35 Lightning