Podstrčené drogy neumlčali médiá

Pred týždňom ešte v Rusku málokto poznal jeho meno. Bolo to podobné ako na Slovensku s Jánom Kuciakom. Investigatívnym novinárom sa to stáva, že do povedomia širokej verejnosti sa dostanú, až keď za svoju prácu kruto zaplatia. Ivan Golunov, 36-ročný reportér nezávislého spravodajského servera Meduza, našťastie nemusel zaplatiť svojím životom. Za podozrivých okolností ho však zatkli a obvinili z prechovávania drog, za čo mu hrozí až do dvadsať rokov straty slobody.

10.06.2019 14:48 , aktualizované: 19:00
Ivan Golunov, rusko, novinár, investigatívny Foto: ,
Tri popredné ruské denníky včera vyšli s rovnakou titulnou stranou na znak solidarity s investigatívnym novinárom Ivanom Golunovom, zatknutým pod zámienkou, že je podozrivý z prechovávania drog.
debata (52)

Hoci v Rusku sa už desiatky novinárov odhaľujúcich prísne strážené tajomstvá mocných stali obeťami zastrašovania, fyzických útokov a dokonca i vrážd, terajší prípad je v niečom výnimočný. Vyvolal taký rozruch, že v medializácii bezmála dostihol šéfa Kremľa. V sobotu, keď súd Golunova poslal do domáceho väzenia, sa jeho meno podľa monitoringu agentúry Medialogia v ruských médiách objavilo 4 857-krát, kým o Vladimirovi Putinovi, ktorý bol práve hlavnou hviezdou petrohradského ekonomického fóra, padla zmienka 4 868-krát.

Navyše včera tri renomované ruské denníky vyšli s rovnakou titulnou stranou a nadpisom: „Ja som/My sme Ivan Golunov.“ Kommersant, RBK a Vedomosti v spoločnom vyhlásení vyjadrili zatknutému kolegovi plnú podporu. „Požadujeme dôkladnú previerku postupu pracovníkov ministerstva vnútra, ktorí sa zúčastnili zadržania Ivana Golunova, a trváme na poskytnutí údajov z tejto previerky médiám. Očakávame od orgánov činných v trestnom konaní bezpodmienečné dodržiavanie zákonov a požadujeme maximálnu transparentnosť pri vyšetrovaní.“

Golunova zadržali vo štvrtok popoludní, keď reportér, pripravujúci článok o prepojení ruských silových štruktúr na pohrebnú mafiu, ktorá zarába rozprávkové bohatstvo na kritickom nedostatku miesta na moskovských cintorínoch, išiel na stretnutie so svojím informátorom. Polícia tvrdí, že v jeho batohu našla drogu mefedron. Pri následnej domovej prehliadke vraj objavila aj kokaín a elektronické váhy, aké používajú díleri.

Nastrčila mu drogu polícia?

Podľa Golunovovho advokáta je však novinár presvedčený, že drogu mu nastrčila polícia, aby ho dostala do väzenia. Bola voľne pohodená navrchu batohu. O podozrivých okolnostiach prípadu informujú nielen voči Kremľu kritické médiá, ale napríklad aj vláde inokedy absolútne lojálne televízie Prvý kanál a NTV. Bol to práve Prvý kanál, ktorý priniesol výsledky analýzy moču obvineného, ktoré potvrdili, že Golunov neužíval narkotiká. Stopy po prítomnosti drog vyšetrovatelia nenašli ani pri otere rúk, ani pod nechtami, pričom novinár sa týchto inokedy rutinných testov musel sám domáhať.

Médiá upozorňujú aj na ďalšie nezrovnalosti. Polícia napríklad tvrdí, že Golunova pri dílerstve dlho sledovala, z neznámych dôvodov si však na jeho zadržanie nevybrala okamih odovzdávania zakázaného tovaru, ako to inokedy robí. Podozrivá je aj prehliadka reportérovho bytu, ktorá trvala neobvykle krátko. Väčšina fotografií, ktoré polícia z údajnej domovej prehliadky u Golunova zverejnila (aj s vrecúškami prášku a dílerskými váhami), pritom pochádzala z iného bytu, čo vyšetrovatelia neskôr boli nútení priznať. Bez vysvetlenia zatiaľ zostáva aj to, prečo Golunova zadržala policajná jednotka, do revíru ktorej územne nepatrí ani miesto zatknutia, ani bydlisko novinára.

Golunovov právnik Dmitrij Džulaj upozorňuje, že jeho mandantovi dlhých 13 hodín po zadržaní nedovolili telefonicky sa spojiť s advokátom ani s rodinou. Novinár tvrdí, že keď sa advokáta domáhal, policajti ho zbili. Strážcovia zákona to síce popierajú, ale na tele novinára sa pri zdravotnej prehliadke našli modriny a odreniny.

Na podporu Golunova sa zajtra v Moskve chystá masový míting. Solidaritu mu vyjadrujú tisíce novinárov, ale aj umelci a celebrity. Pod týmto tlakom už aj Kremeľ pripúšťa, že polícia sa mohla dopustiť „chyby“. „Chyba sa môže stať, pretože všade pracujú ľudia. Nikde a nikdy chybu nemožno vylúčiť. Chýb sa dopúšťajú aj novinári, keď píšu tie alebo iné materiály,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov pre rádio Echo Moskvy.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #drogy #novinár #Kremeľ